Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Marinko Božović (SDS), načelnik opštine Istočna Ilidža: Naš fokus je na OTVARANJU RADNIH MJESTA

Regioni
Autor:

Foto: Privatna arhiva

Marinko Božović, načelnik Istočne Ilidže

U narednih pola godine u opštini Istočna Ilidža biće provedeni značajni kapitalni projekti, koji će doprinjeti boljem životu građana i razvoju privrede.

To u intervjuu za Srpkainfo.com ističe Marinko Božović, načelnik ove lokalne zajednice.

– Stvaranje povoljnog ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta je najvažniji zadatak rukovodstva ove lokalne uprave. I zbog toga smo zauzeli kurs našeg rada u tom pravcu. Od preuzimanja načelničke funkcije do danas prošlo je godinu i po, i tokom tog perioda donjeli smo ključne odluke koje već donose vidljive rezultate u opštini – ističe Božović.

Koji su najznačajniji projekti koje ste proveli?

Povoljan ambijent za otvaranje novih radnih mjesta mora da prati razvoj infrastrukture, koja je neophodna. Nastavili smo sa razvojem lokalnih saobraćajnica, izgradnje kanalizacije, kao i  zamjenom ulične rasvjete novom tehnologiom. Nabavili smo zemljište za gradski park, u toku je procedura za nabavku sanitetskog vozila za Dom zdravlja, dio smo projekta izgradnje Doma zdravlja, projekta video nadzora u saradnji sa Gradom Istočno Sarajevo u cilju bolje bezbjednosti naših sugrađana, a realizaciju najkapitalnijih projekata očekujemo u narednih šest mjeseci.

Koje ste sve olakšice uveli za razvoj privrede u Istočnoj Ilidži?

Naša procjena je bila da samo ako privučemo nove privredne subjekte u Istočnu Ilidžu, a postojećim stvorimo uslove da se razvijaju i šire kapacitete možemo spriječiti odlazak ljudi sa ove teritorije. Zato smo uveli olakšice za plaćanje obaveza građevinske dozvole do 50 odsto u poslovnoj zoni od „Mosta do mosta”, zadnjom odlukom smo zanatske djelatnosti oslobodi plaćanja obaveze od 90 odsto za izdavanje građevinske dozvole. Da smo na pravom putu pokazuje činjenica da se u Istočnoj Ilidži trenutno gradi preko 22.000 metara kvadratnih poslovnih objekata i da se u Istočnoj Ilidži napravi preko 500 miliona KM prometa.

Za koliko će se opština zadužiti u narednom periodu i u koje kapitalne projekte će biti iskorišten novac?

Planiramo podići kredit od 3,6 miliona KM, od toga će 1,2 milona KM biti utrošeno za vraćanje ostatka ranijeg duga, a drugi dio od 2,4 miliona KM ćemo uložiti u izgradnju šetališta u Dobrinji, potpunu rekonstrukciju javne rasvete kroz čiju realizaciju ćemo godišnje uštedjeti oko 100.000 KM. Međutim, najznačajniji projekat za nas koji predstavlja samo prvi korak u ovom projektu je kupovina zemljišta za Gimnaziju, koja je smještena u susjednoj opštini.

Da li imate i koliku podršku Vlade RS, budući da se načelnici iz SDS žale da izostaje podrška republičke vlasti u lokalnim zajednicama gdje na vlasti nije SNSD?

Onoliko koliko doprinosimo razvoju RS, ni blizu nemamo podršku viših nivoa vlasti u Srpskoj. Sistem funkcioniše na način da se lokalnim zajednicama oduzmu prihodi, a da se zatim po selektivnom principu finasiraju projekti i opštine koje su podobne. Činjenica da se povremeno finasiraju i projekti kod opozicionih načelnika pokazuje odluka za izgradnju fiskulturne sale Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš” u Istočnoj Ilidži, na čemu smo zahvalni. Uz to, gradi se i nova bolnica, čija izgradnja ima mnogo širi značaj od lokalnog. Moramo biti svjesni da nam doktorski kadar polako odlazi i da ih moramo po svaku cijenu zadržati. Zato ću pokrenuti inicijativu da načelnici opština obezbjede minimum 20.000 KM svake godine u budžetima za stručno usavršavanje doktora, sufinasiranje specijalizacija i slično.

U drugoj tranši donacije Srbije za pomoć i razvoj opština u RS na spisku se našla i opština Istočna Ilidža. Koliko novca ste dobili i za koje projekte?

Svoje mjesto u najurbanijem gradskom jezgru opštine našlo je Spomen obilježje Veljine, posvećeno poginulim borcima Vojske RS iz svih gradskih opština nekadašnjeg Sarajeva. Novac Republike Srbije u iznosu od 150.000 evra ćemo iskoristiti za završetak ovih radova, a cijli kompleks namjeravamo upotpuniti izgradnjom modernog parka i  šetališta na koje smo naslonili zgradu Gimnazije, za šta sam već rekao da novac obezbjeđujemo iz kredita.

Kakva je bezbjedonosna situacija u Vašoj lokalnoj zajednici? 

Prije svega zahvaljujući odgovornom radu najobičnijih policajaca bezbjedonosna situacija je na zadovoljavajućem nivou. Kada bi bilo više sluha i kada bi se razumjele specifičnosti Istočne Ilidže i drugih opština, koje imaju ovako dugu međuentitetsku granicu, kao i najveći grad u BiH naslonjen na sebe, sigurno da bi nam bilo lakše.

Da li ste i na koji način riješili problem sa Ministarstvom pravde BiH u vezi tehničkog prijema državnog zatvora?

Ja to ne bi nazvao problemom, već prosto sukobljavanjem interesa i pokušaja oduzimanja naše izvorne nadležnosti. Prema našim saznanjima, trenutno se vode pregovori između izabrane firme i investitora oko detalja ugovora. Nadamo se brzom stavljanju kompleksa u funkciju.

SDS mora ponudit rješenje

Da li ćete biti kandidat SDS na opštim izborima za poslanika Narodne skupštine RS ili parlament BiH?

Moje lične ambicije idu u drugom pravcu koje su vezane isključivo za lokalni nivo. Smatram da SDS na predstojećim opštim izborima mora izaći sa najboljim, najprepoznatljivijim kadrovima i ponuditi rješenja za ovo veoma loše stanje u Republici Srpskoj.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO