Politika

MARKO ĐURIĆ O NOVOM PREDSJEDNIKU SAD "Uvjeren sam da ćemo imati dobre odnose sa SAD"

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić izjavio je danas da je uvjeren da će i sa administracijom Džoa Bajdena Srbija imati dobre odnose i da je uvjeren da će se i sa njom nastaviti odlični odnosi na vrhu.

MARKO ĐURIĆ O NOVOM PREDSJEDNIKU SAD "Uvjeren sam da ćemo imati dobre odnose sa SAD"
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Imajući u vidu dugogodišnje poznanstvo i međusobno poštovanje predsjednika Vučića i predsjednika Bajdena. Upravo ta činjenica predstavlja veliki resurs za našu zemlju. Lično sam prisustvovao njihovim ranijim sastancima i razgovorima koji su uvek proticali u odličnoj atmosferi, atmosferi međusobnog poštovanja i uvažavanja – rekao je Ðurić za B92.

Samim tim, ističe on, riječ je o mnogo intenzivnijoj i dugotrajnijoj saradnji nego što je to bio slučaj sa bilo kojim prethodnim predsjednikom SAD, čime je uspostavljen još jedan čvrst temelj za dalje unapređenje odnosa na svim nivoima, rekao je Ðurić.

Govoreći o tome koliko je kao nedavno izabrani amabasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama učinio, Ðurić kaže da je na toj funkciji tek mjesec dana, ali da sa svojim timom svakodnevno intenzivno radi na jačanju odnosa dvije zemlje.

– Dani su mi ispunjeni sastancima, razgovorima i kontaktima ne samo sa zvaničnicima Stejt dipartmenta, Kongresa i Nacionalnog savjeta za bezbjednost, već i ljudima iz šireg političkog i ekonomskog spektra, javnog života, zatim civilnog društva, akademske i kulturne sfere, kao i sa srpskom zajednicom i udruženjima naše dijaspore – rekao je on.

Dodaje da će se boriti za svaku priliku da intenzivira kontakte sa najvišim američkim zvaničnicima, kako bi se unaprjedio položaj Srbije u američkim krugovima moći, afirmisali nacionalni interesi uz poboljšanje sveukupnih odnosa i jačanja veza sa SAD, prvenstveno u domenima ekonomije, obrazovanja, nauke.

– Svakako ćemo se truditi da Srbiju predstavimo na jedan nov, drugačiji i jedinstven način – rekao je Ðurić.