Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Maša Maksimović predvodi reprezentaciju BiH u Gruziji: Poseban doživljaj je igrati na Olimpijadi

Sport
Autor:

Foto Srpskainfo

Maša Maksimović

Olimpijada u Gruziji, koja počinje danas i traje do 6. oktobra, biće najteži ispit do sada za 17-ogodišnju Mašu Maksimović, člana Škole šaha “Skakač” i prvu Banjalučanku koja će se pojaviti na najvećoj svjetskoj šahovskoj smotri.

Zadatak će joj biti mnogo teži s obzirom da je reprezentacija BiH drastično podmlađena i da će Maša zbog toga, umjesto na trećoj, igrati na prvoj tabli.

– Sigurno ću dati sve od sebe kako bih opravdala povjerenje koje mi je ukazano. Iza sebe imam već mnogo jakih partija i turnira, ali je ipak poseban doživljaj igrati na Olimpijadi – rekla je ona.

Ohrabruje povratak u formu ženskog FIDE majstora, jer je na Evropskom prvenstvu za mlade, završenom krajem avgusta u Rigi, osvojila 11. mjesto u grupi do 18 godina. Sa 6 poena, Maša je ostvarila najbolji rezultat među šahistkinjama od kada BiH nastupa na ovim šampionatima. Pored toga, zaradila je 108 rejting poena, tako da se na septembarskoj listi, sa 2.130 poena, približila duže vrijeme nedostižnim Eleni Borić i Aleksandri Dimitrijević.

Trenutno je po rejtingu u svojoj uzrasnoj kategoriji 38. u Evropi, a 58. u svijetu.

Dvostruka je kadetska prvakinja RS i BiH, aktuelna šampionka Srpske za seniorke, a najveći uspjeh, poslije 11. mjesta u Letoniji u standardnom šahu, ostvarila je 2014. upravo u Batumiju (Gruzija), kada je postala evropski šampion u rješavanju šahovskih problema.

Sada se vratila u ovaj grad sa željom da na Olimpijadi, 43. po redu, popravi rejting.

– Ovo takmičenje je odličan ispit da vidim kakve su mi mogućnosti, a projektovani cilj da se što više približim tituli ženskog međunarodnog majstora – istakla je Maša Maksimović, inače učenica trećeg razreda Beogradske gimnazije.

Plasmani

Bosna i Hercegovina se nalazi na 52. mjestu na najnovijoj svjetskoj rejting listi, među 146 država.

Do sada je učestvovala 12. puta na olimpijadama, pri čemu je najbolji plasman, 26. mjesto, zabilježen 1994. u Moskvi, a najslabiji, 59. mjesto, 2008. godine u Drezdenu.

Maša Maksimović, Sara Jaćimović, Nadina Mahmutbegović, Jelena Tomić i Vladanka Tomić su za tri godine odigrale samo 333 rejting partije. Maši, Jeleni i Vladanki je ovo premijerni nastup, Sara iza sebe već ima dvije, a Nadina jednu olimpijadu.

Foto Srpskainfo

Ekipnu neuigranost će, obećavaju uglas, pokušati da “prikriju” mladalačkom borbenošću i željom za dokazivanjem. Veliko je breme na njihovim plećima, ali njihovim uvrštavanjem u reprezentaciju ženski šah u BiH bi mogao mnogo da dobije u budućnosti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO