Svijet

MASK SE PREDOMISLIO Milijarder će nastaviti da plaća internet Ukrajini (FOTO)

Najbogatiji čovjek na svijetu i osnivač Spejs Iksa Ilon Mask predomislio se u vezi nedavne odluke da više ne finansira internet Ukrajincima putem svog sistema Starlink.

MASK SE PREDOMISLIO Milijarder će nastaviti da plaća internet Ukrajini (FOTO)
FOTO: CARINA JOHANSEN/EPA

Mask je ovu informaciju objavio na Tviteru, prenosi Blic.

– Nek ide dođavola.. iako Starlink i dalje gubi novac, a druge kompanije dobijaju milijarde dolara poreznih obveznika, nastavićemo besplatno da finansiramo ukrajinsku vladu – napisao je Mask.

Podsjetimo, Mask je prije par dana rekao da njegova kompanija ne može da beskonačno finansira internet servis Starlink u Ukrajini.

– Spejs Iks ne traži nadoknadu dosadašnjih troškova, ali takođe ne može neograničeno vrijeme da finansira postojeći sistem i uz to poslati još nekoliko hiljada terminala, koji imaju i do 100 puta veći kapacitet. To je nerazumno – napisao je Mask na Tviteru.

Mask je aktivirao servis Starlink u Ukrajini krajem februara, nakon što su internet usluge u zemlji prekinute zbog ruske invazije.

Spejs Iks je od tada donirao hiljade terminala.

Zamjenik ukrajinskog premijera Mihajlo Fedorov rekao je ove nedjelje da su Starlink servisi pomogli u obnovi energetske i komunikativne infrastrukture u kritičnim područjima nakon više od 100 ruskih napada krstarećim raketama.

Mask je naveo da Starlink troši gotovo 20 miliona dolara mjesečno na održavanje satelitskih servisa u Ukrajini.

Nedavno je rekao da je Spejs Iks potrošio oko 80 miliona dolara kako bi omogućio i podržao Starlink u Ukrajini.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije