Biznis

Mask: "Tesla" će vjerovatno opet prihvatati bitkoin

Kompanija “Tesla” će najvjerovatnije ponovo početi sa prihvatanjem bitkoina kao sredstva plaćanja, kada obavi dubinsku analizu količine obnovljivih izvora energije korišćenih "za rudarenje" te valute, izjavio je osnivač i direktor tog američkog proizvođača električnih automobila Ilon Mask.

Mask: "Tesla" će vjerovatno opet prihvatati bitkoin
FOTO: BRITTA PEDERSEN/EPA

On je u maju izazvao pad cijena bitkoina, kada je rekao da će njegova kompanija prestati sa prihvatanjem kriptovalute kao sredstva plaćanja, jer se prilikom “rudarenja” bitkoina koriste ogromne količine električne energije, mahom proizvedene iz fosilnih goriva, podsjeća britanski list Gardijan.

Pročitajte još

Međutim, Maskovi komentari na jednoj jučerašnjoj konferenciji prouzrokovali su osmoprocentni skok bitkoina na 32.160 dolara.

– Želio sam dubinsku analizu kako bih potvrdio da je procenat upotrebe obnovljive energije najvjerovatnije 50 odsto ili veći, i da postoji trend povećanja tog broja, a ako bude tako, kompanija ”Tesla” bi nastavila da prihvata bitkoin – rekao je Mask.

Neki “Teslini” investitori, zajedno sa ekolozima, sve su kritičniji prema načinu na koji se bitkoin “kopa“ koristeći velike količine električne energije proizvedene fosilnim gorivima.

Međutim, sve više “rudara” digitalnih valuta pokušava da iskoristi obnovljivu energiju za ublažavanje negativnih posljedica na životnu sredinu.

Prihvati notifikacije