Društvo

MASKE NOSITI I TOKOM NASTAVE U Srpskoj sve više potvrđenih slučajeva korone kod djece školske dobi

Svi učenici u RS treba da nose zaštitne maske prilikom ulaska u školu i izlaska iz škole, odlaska u toalet, te u svim drugim situacijama kada su izvan svog razreda, odnosno na mjestima gdje se susreću sa djecom iz drugih odjeljenja, odnosno razreda.

MASKE NOSITI I TOKOM NASTAVE U Srpskoj sve više potvrđenih slučajeva korone kod djece školske dobi
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U Institutu za javno zdravstvo RS dodaju da učenici, takođe, treba da nose maske i tokom nastave.

– Za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole, mogućnost nošenje maske tokom časa se procjenjuje od strane nadležnog nastavnika. Naime, ukoliko nastavnik procijeni da djeca do petog razreda osnovne škole mogu koristiti masku na pravilan način i bez značajnog ometanja procesa učenja, korištenje maske tokom nastave se poštuje i u ovoj dobi, naročito u situaciji kada je visok nivo prenošenja COVID-19 u zajednici. Učenici od šestog do devetog razreda osnovne škole i učenici srednjih škola treba da nose maske i tokom časa, s obzirom na učestaliji prenos infekcije u toj dobi, bolju saradnju u smislu pravilne upotrebe maske i posljedično veći efekat ove mjere u navedenoj dobi, te činjenicu da više nastavnika u toku školskog dana bude u kontaktu sa učenicima ove dobi – naglašavaju u IJZ RS i dodaju da je preporuka SZO da osobe starije od 12 godina nose maske u skladu sa preporukama za odrasle osobe, što je u skladu sa obavezom nošenja maski u zatvorenom prostoru u RS.

Objašnjavaju da, iako korištenje zaštitnih maski ima poseban značaj kada su u pitanju djeca koja imaju zdravstvene probleme, poput alergije, astme, dijabetesa, sistemskih bolesti, ili su sklona čestim infekcijama respiratornog sistema, pojedini učenici usljed određenih zdravstvenih stanja nisu u mogućnosti da pravilno nose maske ili ih ne mogu nositi tokom cijele nastave.

FOTO: R. GETEL/RAS SRBIJA
FOTO: R. GETEL/RAS SRBIJA

– To mogu biti osobe sa određenim hroničnim respiratornim bolestima, osobe sa određenim oblicima invaliditeta, osobe koje iz određenih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći drugih i slično. Kod ovih učenika se ne smije insistirati na stalnoj upotrebi maski, ali je potrebno da nastavnici i profesori podstiču druge učenike koji borave u istoj učionici na dosljedno i pravilno nošenje maski, jer maska štiti kako osobu koja nosi masku tako i osobe u njenoj okolini – objašnjavaju u IJZ RS.

Takođe, u RS je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru u kojem boravi više osoba, što važi i za nastavni kadar i sve ostale zaposlene u školama.

– Oni zaštitne maske treba da nose svo vrijeme provedeno u školi, što uključuje i vrijeme nastave. Nastavno osoblje mora da pruža primjer učenicima za pravilno i dosljedno poštovanje svih epidemioloških mjera za prevenciju i kontrolu infekcije u školama, uključujući nošenje zaštitnih maski – poručuju iz ovog instituta.

IJZ RS je dao preporuke za upotrebu maski u školama u RS, s obzirom na to da od početka ove školske godine nije zabilježen prenos COVID-19 u školama, ali je zabilježen povećan broj potvrđenih slučajeva zaraze u školskoj dobi.

– Prema dosadašnjim pokazateljima, upravo infektivna doza često određuje težinu kliničke slike COVID-19. U skladu sa navedenim, nošenje maski ima najveći zaštitni efekat, ako ovu mjeru poštuju sve osobe, odnosno, ako masku nose i oni koji su zaraženi, a to još ne znaju, pa se kreću i kontaktiraju sa drugim ljudima, i oni koji su zdravi. Nošenjem maski se takođe smanjuje tendencija dodirivanja usta, nosa i očiju, te je to dodatni vid zaštite od COVID-19 – kažu u IJZ RS.