Svijet

MASOVNI PROTESTI "NISI SAMA" Hrvatska ustala protiv SEKSUALNOG NASILJA (VIDEO)

Hrvatska javnost je danas tačno u 10 časova ustala protiv puštanja na slobodu petorice mladića koji su osmunjičeni za brutalno silovanje, grupno silovanje, zastrašivanje u vidu prijetnji, fizičko i psihičko maltretiranje, kao i za ucjenjivanje petnaestogodišnje djevojčice koju su napastovali punih godinu dana.

MASOVNI PROTESTI "NISI SAMA" Hrvatska ustala protiv SEKSUALNOG NASILJA (VIDEO)
FOTO: SCREENSHOT 24 SATA.HR

Protest pod imenom “Nisi sama Pravda za djevojčice!” održava se istovremeno na gradskim trgovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru, Puli i Osijeku, i puni su ljudi koji su riješili da izraze svoje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog nasilja nad ženama, kao i zbog bizarne odluke sudije Ivana Markovića da petoricu silovatelja pusti da se brane sa slobode.

Protesti su se održavali u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobijaju adekvatnu zaštitu.

– Institucije su zakazale, mi kao društvo smo zakazali. U društvu koje neravnopravno odgaja djevojčice i dječake, u kojem nedostaju naučno zasnovani edukativni programi – mi nemamo slučaj ili slučajeve, mi imamo društvo kao slučaj i zato moramo mijenjati društvo. O nasilju prema ženama ne možemo govoriti samo onda kada naslovnice ispune ovaskvi tragični slučajevi – rekla je uvodno jedna od organizatorki protesta.

Zločin koji se dešavao na području grada Zadra, šokirao je hrvatsku, ali i javnost širom regiona. Koliko je napastovanje maloljetnice pogodilo tamošnju javnost, svjedoči i činjenica da je slučaj došao i do hrvatskog sabore, gdje su poslanici vodili debatu oko monstrouznosti slučaja, kako i zbog čega je došlo do ovakvog slučaja, ali i koji je pravi odgovor vlasti.

Protest organizuju Platforma za reproduktivna prava, inicijativa #spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna.

Organizatori protesta iznijeli su sljedeće zahtjeve:

  1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene postupak protiv sudije Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost bezbjednosti i dostojanstvo žrtve.
  2. Tražimo od DORH da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni uticaji interesnih grupa na sudski postupak, i to na štetu žrtve.
  3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalni rad i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu proavovremene zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njenog dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravovremeno pružanje psihosocijalne podrške te istragu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizovati i viktimizovati.
  4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Krivičnog zakona kojima se ukida krivično djelo polnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu sa aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.