Sport

MEČ NAJAVIO KRVAVI KRAJ SFRJ Hrvati navijali protiv Jugoslavije i vrijeđali selektora (VIDEO)

Na današnji dan prije tačno 30 godina odigran je prijateljski susret između Jugoslavije i Holandije na zagrebačkom “Maksimiru”.

MEČ NAJAVIO KRVAVI KRAJ SFRJ Hrvati navijali protiv Jugoslavije i vrijeđali selektora (VIDEO)
FOTO:YOUTUBE/IVAN CAPELLI/SCREENSHOT

Ovo naravno ne bi bila mnogo značajna vijest, da se na toj utakmici nisu dogodile stvari koje su nagovijestile kraj SFRJ. Krvavi kraj. I prije prvog sudijskog zvižduka bilo je jasno da nešto nije u redu, prenosi Blicsport.

Domaći navijači su zviždali himni “Hej Sloveni”, ali i igračima Jugoslavije tokom čitavog susreta. Bez vrijeđanja nije prošao ni selektor Ivica Osim, koji je navijačima uzvratio sarkastičnim aplauzom.

Svakako i odluka Saveza da organizuje posljednju provjeru pred Svjetsko prvenstvo 1990. baš na „Maksimiru“ bila je krajnje čudna. Samo 20 dana ranije, dogodili su se veliki navijački neredi na meču između Dinama i Crvene zvezde.

Što se tiče fudbala, u meču Jugoslavije i Holandije kao pobjednici su izašli gosti, koji su slavili sa 2:0. Na posljednjem velikom takmičenju, Mundijalu u Italiji, Jugoslavija je stigla do četvrtfinala gdje je poražena od Argentine poslije penala.