Svijet

Među ubijenima nema civila: Do svađe na vojnom poligonu u Belgorodu došlo zbog religije

Nijedan civil nije ubijen u napadu na vojnu bazu u ruskom Belgorodu, ali mnogi vojnici su ubijeni ili ranjeni, rekao je guverner regiona u nedjelju ujutru.

Među ubijenima nema civila: Do svađe na vojnom poligonu u Belgorodu došlo zbog religije
FOTO: STRINGER/EPA

Dok savjetnik ukrajinskog predsjednika kaže da je do napada došlo “nakon svađe oko religije”, za sada nema zvaničnih potvrda o tome šta je prethodilo incidentu.

Guverner regiona Belgorod Vjačeslav Gladkov se obratio na Telegramu nakon događaja.

– Strašan događaj desio se na našoj teritoriji, na teritoriji jedne od vojnih jedinica. Mnogi vojnici su ubijeni i ranjeni. Među njima nema stanovnika regiona Belgorod – napisao je on, prenosi Reuters.

Gladkov nije rekao koliko je vojnika ubijeno. Ruska državna agencija RIA citirala je mininistarstvo odbrane, koje kaže da je 11 ljudi ubijeno, a 15 ranjeno.

Među ubijenima su i dvojica napadača.

Do napada došlo zbog svađe oko religije?

Oleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekao je da su dvojica ruskih volontera koji su otvorili vatru na kolege volontere u vojnoj bazi izveli napad “nakon svađe oko religije”.

Pročitajte još

Arestovič je u intervjuu na Jutjubu rekao da su napadači iz Tadžikistana i da su otvorili vatru na druge nakon svađe oko religije.

Tadžikistan je pretežno muslimanski, dok oko polovina Rusa prati različite grane hrišćanstva. Rusko ministarstvo je saopštilo da su napadači bili iz nacije u Zajednici nezavisnih država, koja okuplja devet bivših sovjetskih republika, uključujući Tadžikistan.

Reuters nije mogao odmah da potvrdi komentare Arestoviča, prenosi Guardian.

Za sada nema zvaničnih potvrda o tome koji je razlog napada.

Nezavisni ruski medij Sota Vision preneo je da se napad dogodio u malom gradu Soloti, u blizini ukrajinske granice i oko 105 kilometara jugoistočno od Belgoroda.

– Tokom obuke iz vatrenog oružja sa pojedincima koji su dobrovoljno izrazili želju da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji (protiv Ukrajine), teroristi su otvorili vatru iz malokalibarskog oružja na osoblje jedinice – prenela je RIA saopštenje ruskog ministarstva odbrane.

Do napada je došlo nedelju dana nakon eksplozije koja je oštetila Krimski most, prenosi Telegraf.

Prihvati notifikacije