Kultura

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u Muzeju Republike Srpske

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja internacionalni su praznici koji će se i ove godine širom svijeta održati 18. maja.

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u Muzeju Republike Srpske
FOTO: FACEBOOK/MUZEJ RS

U Muzej Republike Srpske će tradicionalna petnaesta manifestacija, Međunarodni dan muzeja biti održan pod temom „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“.

Pročitajte još

Program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Muzeju Republike Srpske počinje u utorak, 18. maja u 19 časova, nastupom učenika Instituta za moderno muzičko obrazovanje „Opus conmusica – Muzička škola Banjaluka“. Svečano otvaranje izložbe akvarela akademskog slikara Branka Jungića „Vibrantnost u prostoru polja“ biće održano u 20 časova. 

U okviru manifestacije, komunikološka radionica za djecu školskog uzrasta biće održana u subotu, 22. maja u 13 časova.   

Međunarodni dan muzeja (MDM) je prvi put proslavljen prije 40 godina, 1971. godine. Širom svijeta sve više muzeja učestvuje u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, a prošle, 2020. hodine, u manifestaciji je učestvovalo više od 37.000 muzeja u oko 158 zemalja i teritorija.

Organizovani 18. maja svake godine ili u sedmici oko ovog datuma, događaji i aktivnosti planirani za proslavu Međunarodnog dana muzeja mogu trajati dan, vikend ili cijelu sedmicu. ICOM-ova tema „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“ naznačava promjene u radu suvremenog muzeja, a predloženom temom manifestacije poziva na promišljanje i kreiranje novih rješenja kojima će podržati stvaranja vrijednosti, te kreiranje novih modela za institucije kulture i inovativnih rješenja za društvene, ekonomske i ekološke izazove sadašnjosti.

ICOM BiH ove godine napominje da je sastavni dio kampanje obilježavanja MDM-a i podrška UN-ovim ciljevima održivog razvoja, tzv. Sustainable Development Goals. Naglasak je stavljen na kvalitetnu edukaciju dostupnu svima, pravo na dostojanstveni rad i materijalnu sigurnost, socijalni dijalog, slobodu izražavanja te donošenje hitnih mjera za borbu protiv klimatskih promjena.

Pokrovitelji događaja “Evropska Noć muzeja” su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

Prihvati notifikacije