Banjaluka

Megafon im oduzeo mjesto za vožnju: Skejteri od Grada dobijaju prvi skejt-park

Banjalučki skejteri su oduševljeni najavaljenom izgradnjom prvog skejt-parka u gradu, jer bi, kako smatraju, taj korak mogao udahnuti novi život ovom sportu.

Megafon im oduzeo mjesto za vožnju: Skejteri od Grada dobijaju prvi skejt-park
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mladi banjalučki skejter, Vladimir Rađenović, istakao je za Srpskainfo da im je postavljanje megafona na Trgu Krajine oduzelo lijepu podlogu za vožnju, ali ujedno oživjelo inicijativu koja svoje korjene ima u prošlosti.

– Prijedlog za izgradnju skejt parka postoji već godinama u planu grada, inicijative su pokretane više puta. Govornica, koja je projekat nove administracije, postavljena je na mjestu koje nije skejt-park, već samo lokacija sa lijepom podlogom pogodnom za vožnju, ali su nakon toga načinjeni prvi konkretni koraci ka izgradnji mjesta koje će biti namijenjeno isključivo za nas, o čemu je bilo riječi na sastanku u Gradskoj upravi, održanom 4. maja – istakao je Rađenović.

On je dodao da bi izgradnja prvog skejt-parka značila razvoj ovog sporta u Banjaluci.

– Betonski skejt park bi bio prvi takvog tipa u BiH. Takvo mjesto bi moglo postati odlična podloga za organizovanje takmičenja i festivala skejt filmova. Pored toga, skejt-park bi predstavljao i mjesto za rekreaciju i druženje – objašnjava Rađenović.

On naglašava da bi realizacija takvog projekta značila podsticaj svima onima koji vole ovaj sport, a nemaju priliku da se okušaju u vožnji.

– Postoji veliki broj mladih koji ne znaju gdje da odu voziti skejt, jer adekvatnog prostora koji je isključivo namijenjen vožnji skejta u gradu uopšte nema – istakao je Rađenović.

FOTO: SANJA KRASIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SANJA KRASIĆ/RAS SRBIJA

Podsjetimo, nakon što je na Trgu Krajine osvanula govornica koja  je projekat nove administracije, banjalučki mladi skejteri su izrazili razočarenje i nezadovoljstvo koje su pretočili u statuse na društvenim mrežama.

Pročitajte još

Naime, govornica koja ima tendenciju da postane mjesto slobode govora u gradu, ujedno je skejterima oduzela scenu na kojoj su gotovo svakodnevno izvodili akrobacije na svojim daskama.

Pored toga što je ta podloga pogodna za njihov sport, mladi skejteri su isticali i da je jedina, te da bi takav projekat nove administracije mogao ugasiti život ovog sporta u gradu na Vrbasu.

– Banjaluka je ovim komadom željeza izgubila i jedino „skateable“ mjesto. Hvala gradonačelniku. Nadam se da će prodavači sekundarnih sirovina prepoznati i iskoristiti ovu priliku – napisao je tada mladi banjalučki skejter na društvenim mrežama, nekoliko minuta nakon što je nova administracija predstavila ovaj projekat.

Nedugo nakon takvih reakcija, na zvaničnoj stranici Grada osvanula je vijest da će skejteri dobiti skejt-park, prvi u Banjaluci, te da će zajedničkim snagama tragati za pogodnom lokacijom, što je i učinjeno na sastanku održanom 4. maja.

– Grad Banjaluka je obavio analizu i targetirao potencijalne lokacije, koje su na sastanku prezentovane predstavnicima grupe skejtera. S obzirom na to da će se park prilagođavati i potrebama organizacije takmičenja u ovom sportu, dogovoreno je da predstavnici Udruženja skejtera obiđu potencijalne lokacije, te odaberu onu koja bi najviše odgovarala njihovim potrebama i zadovoljila potrebne standarde. Nakon što bude odabrana lokacija, krenuće se u dalju realizaciju ovog projekta – saopštili su tada iz Gradske uprave.

Prihvati notifikacije