Svijet

Meksiko pooštrava kazne za femicid: Svakog dana strada više od 20 žena

Lokalni poslanici u Meksiku odobrili su zakon kojim će biti suspendovana roditeljska prava za muškarce koji su pod istragom za femicid, kao i pooštrene sankcije za napade na žene kiselinom.

Meksiko pooštrava kazne za femicid: Svakog dana strada više od 20 žena
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Meksiko se suočava sa jednim od najviših nivoa rodnog nasilja u svijetu, a ubistva žena i djevojaka dovela su do žestokih protesta u toj zemlji.

Poslanici u centralnoj državi Puebla jednoglasno su podržali izmjene zakona kojima bi bila ukinuta, suspendovana ili modifikovana roditeljska prava u slučajevima femicida, što je izazvalo glasno odobravanje u sali nakon odavanje pošte žrtvama femicida minutom ćutanja.

Zakon je dobio ime Monzonov zakon, po advokatu Sesiliji Monzon, koji je ubijena prošlog maja. Vlasti su kasnije uhapsile glavnog osumnjičenog, bivšeg kongresmena i oca njenog djeteta.

Državni zakonodavci su takođe jednoglasno usvojili zakon o sankcionisanju napada kiselinom na žene kaznom do 40 godina zatvora, koji tretira taj zločin kao ekvivalent pokušaju femicida.

Malenin zakon

Zakon je nazvan Maleninim zakonom, po saksofonistkinji Mariji Eleni Rios, koja je svjedočila o napadu kiselinom u kojem je zadobila teške opekotine.

– Neka ova reforma bude primjer na nacionalnom nivou koji će nam omogućiti bolji pravni okvir i pristup životu bez nasilja, napisala je lokalna poslanica Nora Eskamila na Tviteru.

Pročitajte još

Broj ubijenih žena u Meksiku u 2022. godini povećan je za više od 600 – na 7.646, a većina slučajeva je proglašena za lakša krivična djela ubistva iz nehata.

To je u prosjeku više od 20 ubijenih žena svakog dana.

Vladini podaci iz 2019. godine pokazuju da su na svakih 100 ubijenih žena u Meksiku izrečene samo četiri kazne.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije