Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Mektić ne vjeruje u dobre namjere: Suđenje Salihoviću spušta se na Opštinski sud u Sarajevu

Politika
Autor:

Foto: Avaz.ba/RAS Srbija

Odluka Suda BiH da postupak protiv bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića prenese na Opštinski sud u Sarajevu predstavlja pokušaj relativizacije čitavog slučaja, kaže ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić.

On podsjeća da je ovaj potez Sud BiH, kako je saopšteno, obrazložio nepristrastnošću i pravičnim suđenjem.

– Lično sumnjam u tako nešto. Mislim da je to relativizacija čitavog slučaja i ne vjerujem u neke iskrene namjere pravosuđa – kaže za Srpskainfo Mektić, koji važi za jednog od najvećih kritičara rada pravosuđa u BiH.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Salihović je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. Kako je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) rekao Salihovićev advokat Rifat Konjić, predmet je prenesen zbog osiguranja „nepristrasnog i pravičnog suđenja“. Na ovu odluku Suda BiH žalbu su izjavili i Tužilaštvo BiH i odbrana.

Salihovića optužnica tereti da je pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 50.000 maraka, odnosno što je kao glavni tužilac Tužilaštva BiH u periodu od februara 2013. do septembra 2016. postupao suprotno Odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, odnosno prekoračio je limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou.

Prilikom službenog putovanja iz Pariza, kako stoji u optužnici, Salihović je 29. aprila 2015. zajedno sa svojim saradnicima i pratiocem Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, zbog turističkog obilaska grada zakasnio i propustio let za koji su imali povratne karte. To je za posljedicu imalo kupovinu novih karata, koje je Salihović, prema optužnom aktu, platio svojim sredstvima, ali po povratku je od rukovodioca Odjela za materijalno – finansijske poslove zahtijevao i naložio mu da mu refundira iznos od 3.874 marke, a potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela vratila novac Tužilaštvu za svog zaposlenika u iznosu od 1.291 KM.

Nedavno je Salihović u Sudu BiH negirao krivnju za djelo koje mu je optužnicom stavljeno na teret.

Prethodno je u disciplinskom postupkom skinut s pozicije glavnog tužioca i ostao je da radi kao tužilac Tužilaštva BiH, koje je nedavno donijelo odluku o obustavi dijela krivične istrage protiv Salihovića jer je protiv njega vođen disciplinski postupak na iste okolnosti koje je istraživalo i Tužilaštvo, javlja BIRN.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO