Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Memorijalni turnir u Gradiški: Petica za solidarnost na sportskom terenu

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Prijatelji, bivši saigrači i komšije Aleksandra Vukovića, koji je prije četiri godine preminuo na utakmici u Gradiški, organizovali su memorijalni turnir sa njegovim imenom.

Za gradišku omladinu, za njegove prijatelje, to je bio događaj kojeg su pripremali nekoliko mjeseci. Obezbijedili su teren, pokosili travu, uredili okoliš, nabavili sportsku opremu, okupili nekoliko stotina sportista svih generacija svrstanih u 8 ekipa malog fudbala.

Utakmice je pratio veliki broj navijača u inat vrućini i sparnom vremenu. Da bi odali počast mladom i uzornom sportisti i sačuvali uspomenu na njega, mnogi su doputovali iz udaljenih mjesta, Novog Sada, Banjaluke, Beograda…

U organizovanje turnira uključila se i gradiška Asocijacija „Sport za sve“, Vesna Gašić iz Beča sa porodicom donirala je 100 sendviča, Ljubomir Vidović je obezbijedio tribine, Đorđe Topić dresove, a pomoglo je i više preduzeća.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Kome god smo se obratili za pomoć i objasnili suštinu, smisao naše akcije, svi su se odazvali i pomogli. Zoran Vasić je valjkom poravnao teren koji nam je ustupio Momo Bojanić. Pomogli su i  Komunalno preduzeće “Vodovod”, gradska uprava, mnogi pojedinci iz naselja u kojem je živio Aco, te bivši stanovnici sela Poljane kod Nove Gradiške iz kojeg je tokom rata doselila njegova porodica – ispričao je Boško Baškalo, jedan od organizatora turnira.

Zajedno s njim u ovoj akciji učestvovali su Acin brat Zoran Vuković, potom Bojan Baškalo, Goran Baškalo, Miloš Ponjavušić, Dejan Pertić, Milan Babić, Strahinja Radmanović, Mile Paštar, Igor Pilipović, Slobodan Stojčević, Danko Budić, Miloš Marjanović, Bojan Pećo, Ljubiša Trkulja, Denis Šulić, Boris Baškalo, Mirko Pisarić, Stefan Janković i drugi.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Aco je bio prijatelj svih nas, družili smo se, igrali fudbal, voljeli sport i fudbal, zajednički izlazili, provodili mnogo vremena u gradu. Uspomena na njega je velika, trag dubok, a ovaj turnir skroman, ali važan gest za sve nas – kazali su gradski odbornici Mirko Pisarić i Dušan Ristić.

Oni su na dvodnevnom turniru prošlog vikenda imali ulogu oficijelnih spikera.

– Svako od nas se potrudio da doprinese organizaciji turnira koji ima humanitarni karakter, jer je prihod usmjeren za bolesnu djecu. To je još jedan gest na koji smo ponosni – rekao je Marko Zekonja, član pobjedničke ekipe “Arkadija”, koji je proglašen najboljim igračem turnira.

Njegovi saigrači, šampioni turnira su Danijel Kašić, Neven Perić, Dragan Franić, Davor Glamočak i Tihomir Baškalo. Drugo mjesto osvojila je ekipa „Moćni likovi – ML“, u kojoj je igrao Acin brat Zoran.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Naša bol za Acom je velika ali ovaj turnir, brojni njegovi i moji prijatelji su pokazali da čuvaju uspomenu na njega, da ga nisu zaboravili, da on živi u njihovim srcima – kazao nam je Zoran Vuković.

Treće mjesto osvojila je ekipa Urbano.

Na revijalnom meču okupili su se veterani od 60 do 70 godina. Među njima najduže aplauze publike zaradili su golman Gojko Vučić (60) i napadač Sreto Stojčević (65), obojica iz slavonskog sela Poljane, po kojem je i ekipa dobila ime.

– Ja sam odbranom penala pokazao da još vrijedim između stativa. Zato su me iz publike prozvali Milanom Borjanom – kazao je Gojko Vučić, koji je nekada uspješno branio u slavonskim ekipama.

Pero Vuković, otac Ace Vukovića, kazao je da tokom turnira njegov pokojni sin živi u njima, da učesnici turnira pokazuju da su ga voljeli i da pamte vrijeme provedeno s njim na sportskim terenima.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Zahvalan sam svima. Ovo je velika čast za moju porodicu. Turnir nam daje nadu u prijateljstvo, budi vjeru u dobre ljude, u uzorne i obrazovane mladiće, Acine vršnjake, koji su na majicama nosili njegovo ime. To je veliko za sve nas – rekao je Pero Vuković nakon zatvaranja četvrtog turnira „Aleksandar – Aco Vuković“.

Košarkaši pomažu učenicima

Trodnevni turnir u uličnoj košarci, koji je organizovao ženski Košarkaški klub Lider Gradiška, okupio je 30 ekipa iz Gradiške, Kozarske Dubice i Aleksandrovca.

Ovaj turnir bio je humanitarnog karaktera. Sav prihod prikupljen uplatama učesnika namijenjen je za kupovinu školskog pribora učenicima iz socijalno ugroženih i višečlanih porodica.

Ognjenka Jovičić, trener KK Lider, kaže da su mladi košarkaši pokazali visok nivo humanosti i odlučnost da svojom igrom pomognu vršnjacima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO