Svijet

MERKEL NA SUDU Poljoprivrednici tuže kancelarku zbog GLOBALNOG ZAGRIJAVANJA

Tri njemačke porodice poljoprivrednika izvode kancelarku Angelu Merkel pred sud, tvrdeći da njena vlada ne čini dovoljno u borbi protiv klimatskih promjena.

MERKEL NA SUDU Poljoprivrednici tuže kancelarku zbog GLOBALNOG ZAGRIJAVANJA
Foto: A. P./RAS Srbija

Tužba koja će biti danas saslušana prvi je pokušaj u Nemačkoj da vlasti zakonski preuzmu odgovornost za obaveze koje su uložile za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Slični slučajevi drugdje su imali mješovitog uspjeha.

Porodice koje podržavaju ekološku grupu Grinpis tvrde da njihove farme već trpe posljedice globalnog zagrijavanja koje je stvorio čovjek, a da je Njemačka, jedan od najvećih svjetskih emitera gasova sa efektom staklene bašte u istoriji, djelimično odgovorna.

Njihova advokatica Roda Ferhejen rekala je da njeni klijenti žele da sudije odluče da li je vladino postavljanje ciljeva za smanjenje emisije za 2020. godinu pravno obavezujuće.

Njemačko ministarstvo za zaštitu životne sredine priznalo je da će propustiti svoj cilj za 2020. godinu, ali da se sada koncentriše na ambiciozniji cilj smanjenja emisija za 55 odsto do 2030. godine.

Mi smo ujedinjeni istim ciljem – navodi se u saopštenju ministarstva.

Anike Peters, stručnjak za klimu iz Grinpisa, rekla je da novi cilj znači da će prvobitni plan za 2020. biti odložen za pet godina, uzrokujući znatnu štetu ljudima u Njemačkoj i drugdje u svijetu.

– Kroz neuspjeh da utiče na klimatske promjene, njemačka vlada krši osnovna prava ljudi u Njemačkoj – rekla je ona dodajući da “to neće prihvatiti”.