Društvo

MIGRANT OBJAŠNJAVA SITUACIJU "Policija u BiH loše postupa s nama, a Hrvatska oduzima i hranu za bebe"

Amir iz Avganistana jedan je od oko stotinu migranata koji su ovih dana zaklon od nevremena pronašli u ruševinama preduzeća Krajina metal u Bihaću.

MIGRANT OBJAŠNJAVA SITUACIJU "Policija u BiH loše postupa s nama, a Hrvatska oduzima i hranu za bebe"
FOTO: KLIX.BA/YOUTUBE SCREENSHOT

Ovaj šesnaestogodišnjak jedan je od rijetkih koji pristaje govoriti za medije. Žali nam se da su uslovi koje imaju u BiH izuzetno loši.

U migrantski kamp Vučjak ne žele ići, a u Biru im je daju. U razrušenim prostorijama pokušavaju da se zagriju i nahrane dok im se ne pruži šansa za pokušaj odlaska.

Većina mladića koje smo ovdje sreli su maloljetni. Od napuštenih kancelarija napravili su sebi sobice kako bi mogli prespavati. Priča nam kako ih policija tjera u Vučjak gdje nemaju vode, a hrana je veoma loša.

Policija loše postupa s nama u BiH, a kad pređemo u Hrvatsku, ako nas njihova policija uhvati, pretuku nas, uzmu nam sve, torbe, jakne, telefone, novac, sve… -žali se Amir dok priča kako ima i gorih slučajeva od njegovog.

“Kad porodice s malom djecom naiđu na policiju mole ih da ih puste u Italiju, preko njihove zemlje, ali njih to ne zanima, samo vam narede da napustite njihovu zemlju. Uzimaju i hranu za bebe, keksiće i bacaju”.

Lokacija Krajina metala samo je jedna u nizu na kojima migranti trenutno borave zaklonjeni od očiju javnosti. Načelnik Grada Bihaća zatražio je od MUP-a Unsko-sanskog kantona da isprazni napušteni objekat doma penzionera koji posljednjih dana takođe služi kao sklonište migrantima.

Sve ovo dešava se u vrijeme kada stižu informacije kako bi do zatvaranja kampa Vučjak, za koji su mnoge organizacije svjedočile da je neuslovan, trebalo doći u narednih sedam dana. Ova odluka donesena je usljed konstantnih pritisaka međunarodne zajednice. Tu trenutno boravi blizu 800 migranata.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća data je saglasnost na lokaciju Lipa kao jedinu u vlasništvu Grada Bihaća za formiranje privremenog prihvatnog centra za migrante. Ipak, pitanje je hoće li i kada do realizacije tog prijedloga doći zbog protivljenja predstavnika Srba iz sela Lipa i okolnih sela.

(Klix)