Politika

"MIGRANTSKA KRIZA JE OZBILJNA" Ćulum poručio da će građani Srpske biti bezbjedni

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je večeras da će policija Srpske, kada je riječ o migrantskoj krizi, učiniti sve da građani budu bezbjedni na prostorima gdje žive.

"MIGRANTSKA KRIZA JE OZBILJNA" Ćulum poručio da će građani Srpske biti bezbjedni
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

On je za ATV rekao da su preduzete određene mjere kada je riječ o zahtjevu Bilećana za pojačano prisustvo policije na tom području zbog ilegalnih migranata.

Migrantska kriza je ozbiljna, iako su neki tvrdili drugačije. Ona će trajati i narednih godina i donosi opasnosti, posebno od lica koja su učestvovala na stranim ratištima i bila uključena u terorističke organizacije – rekao je Ćulum.

On je istakao da su u Unsko-sanskom kantonu, uz pomoć FBI, već identifikovane osobe koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, te da ih Policija Srpske prati i humano se prema njima ponaša.

– U Unsko-sanskom kantonu nije dobra situacija jer po nekim informacijama tamo ima oko 7.000 migranata koji prave razne probleme, čak i teška krivična djela – rekao je Ćulum i dodao da je, po informacijama kojima raspolaže, zanemariv broj tih djela procesuiran.

On je rekao da Žandarmerija Srpske i ostale snage pomažu Graničnoj policiji BiH u cilju odvraćanja migranata od ulaska u BiH iz susjednih zemalja.

Ćulum je rekao da su nezakoniti pritisci da se na granicu sa Srbijom, na teritoriji Srpske, angažuju pripadnici MUP-a Federacije, jer su jasne policijske nadležnosti.

– Granična policija nikada nije tražila pomoć od Policije FBiH – rekao je Ćulum i dodao da sa više ljudi treba ojačati Graničnu policiju i da su u tom smislu potrebne baze podataka.

On je dodao da je Policija Srpske dobro opremljena, spremna i obučena.