Politika

MIGRANTSKA KRIZA U MARTU Dolaze u BiH, ali ne žele da ostanu, 36 je podnijelo zahtjev za azil

Savjet ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za mart 2021. godine, koja će biti dostavljena Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

MIGRANTSKA KRIZA U MARTU Dolaze u BiH, ali ne žele da ostanu, 36 je podnijelo zahtjev za azil
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podaci pokazuju da je najviše Avganistanaca i Pakistanaca, te da je broj prijavljenih nezakonitih migranata tokom ove godine skoro za duplo manji u odnosu na broj migranata za isti period prošle godine. Ove godine najviše ih je bilo u martu.

– Službi za poslove sa strancima u prvom kvartalu ove godine prijavljeno su ukupno 2.644 nezakonita migranta, što je za 41% manje nego u istom periodu 2020. godine, kada je prijavljeno njih 4.444.  Od toga je u martu prijavljeno njih 1.199 ili 341 migrant manje u odnosu na mart prošle godine, kada je bilo prijavljeno 1.540. Broj prijavljenih nezakonitih migranata u martu je veći za 55% nego u februaru 2021. godine- navodi se u saopštenju Savjeta ministara BiH, nakon održane 39. sjednice ove institucije.

Avganistanci (35,8%) i Pakistanci (32,2%) su dominatni u strukturi nezakonitih migranata i zajedno čine 68% svih prijavljenih migranata u prvom tromjesečju ove godine.

– Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u prvom kvartalu ove godine iskazale su 2.372 osobe, od kojih je njih 36 podnijelo zahtjev za azil, dok su u martu 1.103 osobe iskazale namjeru, a samo je 10 podnijelo zahtjev za azil u BiH ili 1% od ukupnog broja iskazanih namjera- saopšteno je.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pojačan nadzor policije

Istovremeno je od januara do kraja marta ove godine pojačan angažman policijskih službenika na poslovima nadzora državne granice u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Tako je u ovoj godini na dnevnoj osnovi angažirano 212 službenika Granične policije BiH, dok je taj broj u istom periodu prošle godine iznosio 187.

Krivotvoreni dokumenti

U prvom tromjesečju ove godine zabilježena su 33 slučaja pokušaja prelaska državne granice skrivanjem migranata u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila, pri čemu su otkrivene 94 osobe, većinom na izlasku iz BiH. Takođe je otkriveno i 79 krivotvorenih dokumenata, od čega je 26 otkriveno kod državljana iz zemalja visokog migracijskog rizika.

Služba za poslove sa strancima je u ovom periodu sa teritorije BiH u zemlje porijekla udaljila ukupno 171 osobu, među kojima je najveći procenat migranata napustilo BiH dobrovoljno putem Programa asistiranog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR), te putem sporazuma o readmisiji.

Prihvati notifikacije