Sport

MIJENJAJU SE PRAVILA U ABA Jedan prijedlog odgovara banjalučkom Borcu

ABA liga se nalazi u novom problemu zbog pravila. Naime, prema prikazanom na dosadašnja tri turnira najveći kandidat za ulazak u elitni rang je Studentski centar, a tu su i ekipe iz Srbije Sloboda, Zlatibor ili Mladost.

MIJENJAJU SE PRAVILA U ABA Jedan prijedlog odgovara banjalučkom Borcu
FOTO: ABA LIGA/D.STJEPANOVIĆ

I upravo tu leži problem jer prema sadašnjim pravilima Srbija ne može da ima više od pet klubova u elitnom rangu. Trenutno prvu ABA ligu igraju Crvena zvezda, Partizan, Mega, FMP i Borac Čačak, tako da bi prema sadašnjim propozicijama čak I da izbore elitni rang ekipe iz Srbije ostale bez promocije ako neko od timova iz ove zemlje ne bi ispao.

Zbog toga se sve više govori o tome da će biti ukinuto ograničenje po broju klubova iz određenih zemalja već od naredne sezone. Ukoliko do toga ne dođe, regionalni mediji ističu da će prvih osam klubova iz ABA 2 lige imati garantovano učešće i u narednoj sezoni, a da će to pravilo važiti i za naredne takmičarske godine, kako bi se obezbijedio kvalitet takmičenja. To je šansa i za banjalučki Borac koji je trenutno među ekipama koje jure plej-of, dok su od toga daleko u dopmaćem prvenstvu.

Usvojili se ta odluka onda će u problem biti Košarkaški savez BiH jer su tu naveli da će se plasman u međunarodna i regionalna takmičenja određivati prema plasmanu u nacionalnom šampionatu a Spars i Borac bi ako ostane ovakva situacija bili sigurni učesnici ABA 2 i naredne sezone.