Sudbine

Mila (4) treba pomoć u najvažnijoj bici: Djevojčica boluje od spinalne mišićne atrofije, nedostaje joj novac za liječenje

Četvorogodišnja Mila Mikulić je rođena u 32. nedjelji, kao zdrava beba. Drugi je blizanac iz treće blizanačke trudnoće. Roditelji su već u sedmom mjesecu primetili da Mila zaostaje za svojom sestrom.

Mila (4) treba pomoć u najvažnijoj bici: Djevojčica boluje od spinalne mišićne atrofije, nedostaje joj novac za liječenje
FOTO: BUDIHUMAN.RS/SCREENSHOT

Dok je sestra počela da puzi, Mila nije. Nakon obavljenih pregleda, očekivalo se da će i ona uskoro prohodati, ali se to nije desilo. Ona boluje od spinalne mišićne atrofije tip 2.

– Kada je imala šest-sedam mjeseci primetili smo da nešto nije u redu. Iako je rođena u 32. nedjelji, sve je bilo u redu. Na rođenju je imala veću ocjenu od sestre, brže je rasla. Odjednom smo primijetili da je dosta oslabila – priča Milin otac Nenad.

Pročitajte još

U februaru 2020. godine Mila je provela dvije nedelje na Institutu za majku i dijete u Novom Sadu, na odjeljenju rehabilitacije, gdje su ljekari posumnjali da boluje od spinalne mišićne atrofije tip 2 i uputili je na dodatne analize, nakon čega je dijagnoza na koju se posumnjalo i potvrđena. Nekoliko puta je hospitalizovana zbog upale pluća jer nema razvijene mišiće niti snage da iskašlje sekret koji izaziva upalu, koja za Milu može biti kobna, piše Kurir.

– Trenutno nema veće tegobe. Imala je upalu pluća, a nju izaziva bolest koju ima. Dešavalo se da ne može da iskašlje i to je bio velik problem, ali smo sada, uz pomoć humanih ljudi Sabine Klener Bagi, Nani Klener, Zlate Zahore Sabo, koje su administratori Fejsbuk grupe ‘FB Pijaca’ i administratorima grupe ‘Naše malo nekome je sve’ Josipi Rnčević, Dani Radomirović i Tijani Mijović. Mnogo su nam pomogle da skupimo novac na vrijeme. Sada možemo da preduzmemo naredne korake u Milinom liječenju – dodaje.

Mila je do sada uspjela da primi 4 doze lijeka spinraze, a preostalo je da primi još 2 doze.

– Mila nije u životnoj opasnosti, ali ne može da stoji, sitna je. Sa četiri godine ima 12 kila. Ne može da potrči sa braćom i sestrama, gleda ih dok se oni igraju. To je teško za gledati. Kad spava ubrzano diše, zbog toga idemo da prima lijek spinrazu, koji usporava bolest. Treba da idemo u bolnicu, gdje će joj posmatrati 24 sata. Ljekari kažu da mora da odmara pluća dok spava. Često sam noću budan i primijetim da, kada spava, na nekoliko sekundi prestane da diše, a onda naglo uzima vazduh – objašnjava Nenad.

Kako kaže, moguće je da će Mila da ide u Italiju da primi zolgensmu, ali to još nije potvrđeno. Mora da se proveri da li uopšte smije da je primi. U Budimpešti, gdje idu ostala djeca sa SMA, nije bezbjedno da primi lijek jer je već starija.

– Ukoliko se pokaže da može da primi lijek, naravno da ćemo da idemo. Meni kao ocu je u interesu da uradim sve što mogu za svoje dijete. Međutim, treba precizno da se utvrdi da li je bezbjedno da u njenom uzrastu primi lijek – dodaje otac.

Nenad je samohrani otac i, osim o Mili, brine o još troje djece. U staranju o njima pomaže mu majka, a, kako kaže, majka djece redovno šalje novac.

Ipak, samo za Milino liječenje potrebno je do pet miliona dinara.

Za Milino srećnije djetinjstvo! Budimo humani!

Pomozimo Mili !

Slanjem SMS poruke:

Upišimo 1073 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske:

Upišimo human1073 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001131384-24

Uplatom na devizni račun:

160600000113398093

IBAN: RS35160600000113398093

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka:

E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka:

PayPal

Prihvati notifikacije