Politika

Milanović: Promjene u BiH se ne smiju dogoditi bez Hrvatske i Srbije

Bilo kakve promjene u BiH ne smiju se dogoditi bez Hrvatske i Srbije, izvornih potpisnica Dejtonskog sporazuma, izjavio je danas hrvatski predsednik Zoran Milanović.

Milanović: Promjene u BiH se ne smiju dogoditi bez Hrvatske i Srbije
FOTO: MIROSLAV LELAS/EPA

Milanović je juče u Briselu na samitu NATO rekao da su se uvrštavanju Dejtonsokg sporazuma u Deklaraciju NATO protivile neke zapadne zemlje među kojima je pomenuo Njemačku i Italiju.

Danas u Bratislavi razgovarao je sa slovačkom predsednicom Zuzanom Čaputovom i poljskim predsjednikom Andžejom Dudom i tom prilikom ponovio da je Hrvatska tek nakon šest dana insistiranja uspjela da u završnu deklaraciju ubaciti referencu na Dejtonski sporazum

– To se nije smjelo dogoditi, to je trebalo da bude riješeno još prije nedjelju dana. Neko se tome protivi, dakle neko ima problema s Dejtonom, želi ga razmontirati – rekao je Milanović, prenijela je Hina.

Dodao je da te države koje to žele kritikuju srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog kršenja tog mirovnog sporazuma.

– To je potpuno poremećena logika, tu nešto nije normalno – kazao je Milanović.

Rekao je da se uključivanje Dejtona u završnu deklaraciju NATO protivilo “više država”, Njemačka, Italija, odnosno “niz zapadnih diplomatija”.

– Zapadna Europa koja na nekom toksičnom niovu, jer to nisu čelni ljudi, to sigurno nije Angela Merkel, naprosto izvodi gluposti, rastapa i rastače jedan temelj BiH koji je, kakva god je, obezbjeđuje od potresa – rekao je hrvatski predsjednik.

Kazao je i da dio zapadnih država za BiH zagovara takozvani “građanski” model kojim bi se zamijenio dejtonski koncept tri ravnopravna naroda, a dan ranije u Briselu je rekao da “to zvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala”.

– To neka si rade doma. BiH je takva kakva je, tu je ogromna granica i moramo je sutra čuvati za Šengen – rekao je Milanović.

Naglasio je, kako se navodi, da se planovi za BiH ne mogu donositi “ispod radara” te da bilo kakve promjene u susjednoj državi moraju uključivati Hrvatsku i Srbiju, izvorne potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Zato sam ljudima koji o tome ne znaju puno jer ih se to ne tiče, njima je to fusnota, a nama ogromna priča, objasnio što je posrijedi po pitanju Dejtona i BiH – istaknuo je Milanović o susretu sa slovačkom kolegicom i poljskim kolegom.

– To se tako radi u diplomatiji, koliko se ja sjećam. Nekad sam bio u diplomatiji i nisam nikad izazvao skandal. Onda sam došao u politiku – tu morate izazivati skandale da bi vas čuli – zaključio je predsjednik.

Prihvati notifikacije