Politika

Milić: Srbija ima bolje odnose s NATO od BiH

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić izjavila je, povodom odluke Predsjedništva BiH da usvoji Program reformi za NATO, da je najvažnije da su sve strane u BiH o tome postigle određeni kompromis.

Milić: Srbija ima bolje odnose s NATO od BiH
FOTO: N1/YOUTUBE

Ona je za portal Klix rekla i da je dobro to što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio ovaj kompromis, ali i Milorada Dodika zbog toga.

Mislim da je NATO u Srbiji veoma eksplicitno i dovoljno puta pokazao i potvrdio da poštuje odluku o vojnoj neutralnosti Srbije. Mislim da je kompromis sada ključna stvar. Treba, naravno, vidjeti dalje kako će se stvari razvijati i da li će predstavnici RS minirati ovaj plan – rekla je ona.

Upitana da kaže kakav je institucionalni i svaki drugi odnos Srbije prema NATO, Milićeva je rekla da je Srbija u mnogo boljim odnosima sa NATO nego BiH upravo zbog “tvrdoglavog ponašanja Dodika i zbog opstrukcija koje je on izazvao”.

– Došli smo u situaciju u kojoj je na području Srbije 2018. održana najveća NATO vježba ikada sa nekoliko hiljada učesnika, da je Srbija nedavno usvojila drugi ciklus individualnog akcionog plana ”Partnerstvo sa NATO” – da je prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova rekao da je jačanje partnerskih odnosa sa NATO jedan od prioriteta države Srbije, što je izuzetna ocjena – rekla je ona.

Kako je rekla, stavovi Dodika su možda i rezultat ruskog uticaja, kojeg ima i u Srbiji, “ali i to je realnost koja se mora tako posmatrati”.

– Ako on hoće da prati Srbiju, treba se onda postaviti pitanje koliki je značaj za politički zapad jačanje odnosa sa Srbijom uz male kompromise u vezi sa Kosovom, koji bi prirodnim putem razbio barijeru straha u RS prema pojačanoj saradnji sa NATO – rekla je Milićeva.