Društvo

Milić: Vlada Srpske za jednokratne novčane pomoći izdvojila 52,5 miliona KM

Vlada Republike Srpske izdvojila je iz budžeta više od 52,5 miliona KM za isplatu jednokratne novčane pomoći od 100 KM penzionerima, boračkim kategorijama i mladima u Republici Srpskoj, saopštio je direktor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske Mladen Milić.

Milić: Vlada Srpske za jednokratne novčane pomoći izdvojila 52,5 miliona KM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Jednokratna novčana pomoć od 100 KM isplaćena je za 180.878 penzionera u Republici Srpskoj, kao i korisnicima tog prava u Federaciji BiH i inostranstvu, za šta je iz budžeta Republike Srpske izdvojeno 18.088.000 KM, rekao je Milić večeras za ATV.

On je rekao da je ranije isplaćena i jednokratna novčana pomoć od 100 KM za 215.159 boraca od prve do sedme kategorije u Republici Srpskoj, među kojima je bilo i 93.848 penzionera, koji u ovom slučaju jednokratnu pomoć mogu dobiti samo po jednom osnovu.

Milić je podsjetio da je isplaćena i jednokratna novčana pomoć za 131.000 mladih u Republici Srpskoj od 16 do 29 godina.

Pročitajte još

Govoreći o mogućnosti nekog novog povećanja penzija u Republici Srpskoj u narednom periodu, Milić je rekao da je Vlada Republike Srpske, u skladu sa zakonom, u toku prvih pet mjeseci ove godine imala tri povećanja penzija i to redovno godišnje usklađivanje po stopi od 3,36 odsto od 1. januara ove godine.

Milić je napomenuo da je Vlada Republike Srpske paralelo sa redovnim godišnjim usklađivanjem donijela odluku i o vanrednom povećanju penzija za 0,64, nakon čega je bilo povećanje penzija za svih 270.000 korisnika za četiri odsto.

– U maju ove godine Vlada Republike Srpske je, prateći rast inflacije, a želeći da sačuva standard penzionera, u skladu sa zakonom donijela odluku o vanrednom povećanju penzija od 10 odsto. Nominalno smo imali povećanje penzija od 14 odsto, a stvarno ili efektivno povećanje od 1. januara ove godine 14,42 odsto – istakao je Milić.

On je podsjetio da je u proteklih devet godina ukupno bilo 18 povećanja, od čega šest redovnih godišnjih usklađivanja i 12 vanrednih povećanja, ističući da, kada se to sabere, radi se o ukupnom nominalnom povećanju penzija u Republici Srpskoj u iznosu od 44,53 odsto ili 54,66 odsto stvarnom ili efektivnom povećanju.

Milić je podsjetio da ovo nije prva jednokratna novčana pomoć penzionerima u Srpskoj od 100 KM i da je pomoć bila u aprilu prošle godine, te 2018. godine kada je više od 265.000 penzionera dobilo jednokratnu pomoć u iznosu od 80 KM.

– Ovo pokazuje da je Vlada Republike Srpske vodila odgovornu politiku i vodila računa o standardu penzionera. Ukoliko parametri budu pokazali da je potrebno, Vlada će sigurno posegnuti za određenim mjerama i pravovremeno djelovati – istakao je on.

Milić kaže da Fond PIO u prvih šest mjeseci ove godine ima rast prihoda po osnovu doprinosa koji je za 13,34 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine.

– Ukoliko se obezbijede realni izvori finansiranja, iz Vlade Republike Srpske ranije su najavili da će penzionerima biti doznačena još jedna jednokratna pomoć od 100 KM – istakao je Milić.

On je rekao da najniža penzija u Srpskoj sa 15 godina radnog staža iznosi 270 KM, dok prosječna penzija sa punih 40 godina radnog staža iznosi 703 KM.

Govoreći o dobrovoljnim penzijskim fondovima u Republici Srpskoj, Milić je rekao da taj fond predstavlja jedan vid štednje u vrijeme dok je osiguranik radno aktivan.

– Dobrovoljni penzijski fond služi da akumulira određena finansijska sredstva koja će ljudi izdvajati iz svojih plata i uplaćivati u ovaj fond, a kada odluče da više ne plaćaju ili prestanu da rade imaju nekoliko mogućnosti da povuku ta sredstva – pojasnio je on.

Milić je rekao da se ova sredstva mogu povući jednokratno, da ta sredstva oroči na neki period godina ili da ta sredstva u manjem iznosu prima za života kao nekakav vid penzije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije