Biznis

Milijarder se trudi oko poklona: Dijeli čokolade, odjeću i dionice

Slavni investitor i milijarder, izvršni direktor Berkshire “Hathawaya” zna da se potrudi kad dođu praznici. Omiljeni božićni pokloni Vorena Bafeta uključuju odjeću, čokolade i koverte s novcem.

Milijarder se trudi oko poklona: Dijeli čokolade, odjeću i dionice
FOTO: BUFFETT ONLINE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Uvijek bi svakom od nas dao 10.000 dolara u novčanicama od sto dolara- rekla je Meri Bafet, koja je bila u braku s Vorenovim sinom Peterom od 1980. do 1993., za ThinkAdvisor 2019.

-Čim bismo došli kući, potrošili bismo taj novac – rekla je Meri.

-Jednog Božića zatekli smo čestitku s njegovim pismom. Umjesto gotovine, dao nam je dionice u vrijednosti od 10.000 dolara u kompaniji koju je nedavno kupio. Rekao je ili da ih unovčimo ili zadržimo – ispričala je ona.

Meri je odlučila da dionica vrijedi više od 10.000 dolara, pa je zadržala dionice. Nakon što im je porasla vrijednost, ponovila je strategiju s Vorenovim budućim poklonima, prenosi Blic.

– Svake godine kada bi nam dao dionice – a dionice Wells Farga bile su jedne od njih – samo bih kupovala više jer sam znala da će porasti- rekla je.

Bafet je poznat po raspodjeli resursa u Berkshireovim kompanijama. Takođe cijeni učinkovitost u božićnoj kupovini, piše Biznis Insajder.

Milijarderova strategija 1960-ih bila je da poseti “Topps”, prodavnicu haljinama u njegovom rodnom gradu Omahi, Nebraska, i preda radniku popis veličina haljina svih žena u njegovom životu, napisala je Alice Schroeder u “Snježnoj kugli: Voren Bafet i životni posao.”

Prihvati notifikacije