Svijet

MILIJARDU VAKCINA ZA SIROMAŠNE ZEMLJE SZO će u narednim sedmicama odlučiti o upotrebi vakcine

 Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) očekuje da će u narednim sedmicama donijeti odluku o tome da li će odobriti za hitnu upotrebu vakcine protiv kovida 19 kompanija Fajzer, Moderna i Astra Zeneka, rekla je danas zvaničnik SZO Soumja Svaminatan.

MILIJARDU VAKCINA ZA SIROMAŠNE ZEMLJE SZO će u narednim sedmicama odlučiti o upotrebi vakcine
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Prema njenim riječima, SZO bi mogla donijeti odluku o Fajzerovoj vakcini u narednih par sedmica a kasnije, takođe će izvršiti reviziju kandidata Moderne i Astra Zeneke u narednim sedmicama.

Odobrenje SZO moglo bi omogućiti slanje vakcine u neke zemlje u kojima nacionalne medicinske administracije nisu u stanju da je procijene. Svaminatan je istakla da je najmanje deset kompanija izrazilo zainteresovanost ili je podnijelo zahtjev za hitno odobrenje vakcina.

Fajzerova vakcina već je dobila odobrenje za hitnu upotrebu u Britaniji i Kanadi, a to bi moglo da se desi i u SAD u narednim danima.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da je gotovo milijardu vakcina osigurano u sklopu programa “KOVAKS” za obezbjeđenje doza za siromašnije i zemlje sa srednjim prihodima.