Regioni

MILIONI ZA ZATVORENI BAZEN I SPA CENTAR Utvrđena lokacija multifunkcionalne sportske dvorane u Brčkom

Vlasti u Brčkom nedavno su se složili oko konačne lokacije za izgradnju multifunkcionalne sportske dvorane na izletištu Ficibajer.

MILIONI ZA ZATVORENI BAZEN I SPA CENTAR Utvrđena lokacija multifunkcionalne sportske dvorane u Brčkom
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Izgradnja dvorane planira se kao prva faza gradnje sportsko-rekreativnog centra „Ficibajer“.

To rješenje treba biti ugrađeno u regulacioni plan sportsko-rekreacionog centra “Ficibajer“ čija je izrada u toku kako bi mogli dobiti izvod iz prostorno-planske dokumentacije kao osnov za projektovanje multifunkcionalne dvorane – kaže Sabrija Jašarević, šef Odjeljenja za javne poslove.

Iz klirinškog duga Rusije prema BiH, koji je nakon raspodjele pripao Brčko distriktu, za multifunkcionalnu sportsku dvoranu obezbjeđeno je 6,2 miliona KM, a novac je pozicioniran u budžetu kapitalnih potreba Odjeljenja za javne poslove. Ovdje kažu da to neće biti dovoljno jer će dvorana biti mnogo skuplja.

– Dvorana će biti rađena po evropskim standardima, koje zahtijevaju određeni sportovi za koje se odlučimo. Predviđen je zatvoreni bazen, SPA centar, a za cjelokupni kompleks sportsko-rekreacionog centra „Ficibajer“ predviđeno je vanjsko kupalište na obali rijeke Save, sportski hotel i niz drugih sadržaja. Nakon što Odjeljenje za prostorno planiranje privede kraju svoj posao regulacioni plan biće javno izložen tako da će svako ko je zainteresovan imati uvid u rješenja koja budu predložena – rekao je Jašarević.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Multifunkcionalna dvorana biće građena u neposrednoj blizini davno započetog i još uvijek nezavršenog gradskog stadiona. Brčanski stadion projektovan je 2004. godine i od tada je izgrađena samo armirano-betonska konstrukcija i krov zapadne tribine, što je koštalo 4.300.000 KM.

Nenad Radojković, šef Pododjeljenja za javne objekte, kaže da od 2012. na stadionu nije bilo nikakvih radova. Jedino je krajem prošle godine postavljena ograda, a nedavno je urađeno i nužno osvjetljenje gradilišta.

– To smo morali uraditi iz bezbjednosnih razloga jer se tamo skupljalo puno omladine, a imali smo i nesrećnih slučajeva, na sreću bez tragičnog ishoda. Što se tiče samog objekta, tu sedam godina nema nikakvih radova – kaže Radojković.

Podsjeća da je 2015. godine rađena nova projektna dokumentacija za koju je 2016. godine pribavljeno i novo odobrenje za građenje.

– Po toj projektnoj dokumentaciji zapadna tribina stadiona bila bi privedena konačnoj namjeni završetkom radova na uređenju tribinskog, podtribinkog prostora i vanjskog dijela stadiona nakon čega bi se mogao staviti u funkciju – pojašnjava Radojković.

Projektantska procjena vrijednosti za završetak svih radova na zapadnoj tribini i vanjskom prostoru stadiona je oko 14 miliona maraka.

Odluke o radovima i načinu finansiranja još nisu donesene i neizvjesno je da li će i kada radovi biti nastavljeni.

– Jedino pravo rješenje bilo bi da se definiše nužni obim radova, obezbijedi novac i tek onda pristupiti izboru izvođača radova. Ono što mi možemo da uradimo je konzerviranje da objekat dalje ne propada – kaže Radojković.

Dodaje da će uskoro raditi elaborata o stanju armirano-betonske i čelične konstrukcije da bi utvrdili u kakvom je stanju, od čega takođe zavisi dalji tok radova.

Projekat za 16.000 mjesta

Brčanski gradski stadion projektovan je sa kapacitetom od 16.000 mjesta za sjedenje. Dvije tribine, zapadna i istočna, projektovane su sa po 6.000 mjesta, a sjeverna tribina sa 4.000 mjesta.

U traganju za rješenjima i izvorima finansiranja radova za završetak zapadne tribine stadiona prethodna Vlada je tražila da se pripremi javni poziv za potencijalne zainteresovane investitore, ali on nikada nije objavljen.