Politika

Milivojević: Za Srbiju je važno da se dijalog deblokira

Glavna tema razgovora predsjednika Aleksandra Vučića i njemačke kancelarke Angele Merkel u Njujorku biće Kosovo i Metohija, smatra diplomata Zoran Milivojević i dodaje da Njemačka želi da do kraja bude uključena u taj proces.

Milivojević: Za Srbiju je važno da se dijalog deblokira
Foto: MEDIJA CENTAR / PROMO

Postoji poseban interes s jedne strane Njemacke, a sa druge EU i Angela Merkel će u razgovoru sa Vučićem govoriti i u ime Njemačke i u ime EU, rekao je Milivojević za RTS.

Za nas je važno da se dijalog deblokira i da ono na čemu Srbija insistira – a to je da je samo kompromis moguće rješenje i nikakvo nametanje sa strane i da su maksimalistički zahtjevi Prištine neprihvatljivi – kaže Milivojević.

Razgovor sa Njemačkom je značajan i zbog stava koji je prilično tvrd kada je u pitanju nezavisnost Kosova koju Njemačka priznaje i od čega ne odustaje.

– Zbog toga je i ovaj razgovor važan da se i Njemačka prizove na stranu da razumije da je kompromis važan i da jedino rješenje koje obezbjeđuje mir i stabilnost na ovim prostorima podrazumijeva saglasnost dvije strane i rješenje koje ne dovodi u pitanje interese i jedne i druge strane – smatra Milivojević.

Kosovsko pitanje se ne može riješiti bez velikih sila i bez Savjeta bezbijednosti UN, jer to je posljednje mjesto na kome će se status definitivno rešiti kakav god da bude i kada god da bude, smatra Milivojević i dodaje da je realno da se i Njemačka približava stavu o kompromisu.

– Postoji interes Vašingtona da se to brže riješi, ali nezavisno od toga, Srbija ima svoje interese i bez obzira i na pritiske i na ubrzanje, ukoliko ti interesi ne mogu da se realizuju, teško je očekivati da se postigne neko rješenje koje bi bilo na štetu Srbije – naglasio je Milivojević.