Politika

Ministar Košarac i novoimenovani ambasador Francuske u BiH o aktuelnim političkim temama

Zamijenk predsjedavajuće Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa novoimenovanim ambasadorom Francuske u BiH Fransoa Delmasom o aktuelnim političkim temama.

Staša Košarac i Fransoa Delmans
FOTO: SAVJET MINISTARA BIH

U okviru nastupne posjete, ministar Košarac informisao je ambasadora Delmasa o unutrašnjim političkim prilikama u BiH, s fokusom na stavove Republike Srpske.

Ministar Košarac istakao je da Republika Srpska podržava implementaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije integralno i u paketu, uključujući i usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će riješiti pitanje stranih sudija u ovoj pravosudnoj instituciji. Naglasio je takođe da Republika Srpska insistira na zatvaranju OHR-a.

– Republika Srpska je opredijeljena za EU integracije, pri čemu insistiramo na uvažavanju ustavnih nadležnosti i mehanizmu koordinacije, te punoj uključenosti i vidljivosti Republike Srpske u svim procesima – poručio je ministar Košarac.

On je takođe naglasio da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Apsurdna je situacija u kojoj nelegalni i nelegitimni stranac nametne zakone u BiH i stoji na čelu političkog progona i sudskog procesa protiv legalno i legitimno izabranog predsjednika Republike Srpske, koji je postupio u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Srpske – naveo je ministar Košarac.

On je istakao da je Republika Srpska privržena implementaciji izvornog Dejtonskog sporazuma, te da zagovara unutrašnji dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez međunarodnog intervencionizma.

– Mi prepoznajemo različite vrste modeliranja nelegitimnog Kristijana Šmita sa predstavnicima EU i određenim strukturama iz Federacije BiH, što je u pravilu protiv interesa Republike Srpske. Zabrinjavajuće je što zagovaraju određena rješenja, koja naknadno predstavljaju Republici Srpskoj. Dodatni paradoks je što o evropskoj perspektivi Brisel prvo razgovara sa nelegitimnim Šmitom, umjesto da se rješenja traže u razgovoru sa legitimnim predstavnicima tri konstitutivna naroda u BiH. Takve prakse prepoznajemo kao maligne uticaje dijela međunarodne zajednice i to nam je apsolutno neprihvatljivo – poručio je ministar Košarac.

On je istakao da je netačan i apsolutno neprihvatljiv nametnuti narativ dijela međunarodne zajednice, prvenstveno Ambasade SAD-a u BiH, te određenih političkih struktura iz Federacije BiH, o tome da je Republika Srpska uzrok političke nestabilnosti i da blokira EU put BiH.

– Nametnuti negativni narativi izraz su pritiska na rukovodstvo Republike Srpske. Mi snažno odbacujemo takve tvrdnje, jer su potpuno neistinite i imaju za cilj diskreditaciju institucija i rukovodstva Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom. Jasno nam je da je cilj takvih nastojanja da se ugrozi javna imovina Republike Srpske, ali isto tako svima treba da bude jasno da je imovina crvena linija, ispod koje Republika Srpska i njeni politički predstavnici neće ići – naglasio je ministar Košarac.

On je podsjetio da je Republika Srpska dala podršku svim evropskim zakonima koji su usvojeni na nivou institucija BiH.

– Nažalost, zastoj su prouzrokovale određene strukture iz Federacije BiH, koje nisu ispoštovale postignuti dogovor o implementaciji 14 ključnih prioriteta – naglasio je ministar Košarac.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije