Društvo

Šeranić u Sofiji: Sa kineskim partnerima planiramo razmjenu menadžera u zdravstvu (FOTO)

Održivost zdravstvenih sistema i šta je sve potrebno uraditi da bi se ona obezbijedila, glavna je tema Četvrtog ministarskog foruma Kine i zemalja centralne i istočne Evrope koji se danas održava u Sofiji, u Bugarskoj, a u radu foruma učestvuje i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Šeranić u Sofiji: Sa kineskim partnerima planiramo razmjenu menadžera u zdravstvu (FOTO)
FOTO: VLADA RS/RAS SRBIJA

U okviru foruma razgovara se o četiri cilja koja su važna za naredni period saradnje zemalja CIE sa Kinom, a to uključuje i Republiku Srpsku.

Fokus je razmjena određenih zdravstvenih politika i strategija za pravce razvoja, zatim razmjena nekih inovativno-tehničkih rješenja koja se rade kroz različite vrste projekata i kod nas u RS, a prije svega mislim na projekat Bolnice Doboj, koji radimo upravo zajedno sa kineskim partnerima. Razgovara se i aktivnostima na prevenciji zaraznih i nezaraznih bolesti, a mi smo u RS usvojili akcioni plan za kontrolu masovnih nezaraznih bolesti 2019-2026. koja je odličan osnov da sa kineskim partnerima u budućnosti razgovaramo i na tu temu – ističe ministar Šeranić za Srpskainfo.

Na marginama foruma ministar Šeranić je razgovarao i sa ministrom zdravlja NR Kine u okviru Nacionalne komisije za zdravstvo Ma Sjaovej, o budućim zajedničkim projektima.

– Konkretna saradnja o kojom smo govorili i zadatak za koji se nadam da ćemo realizovati sljedeće godine podrazumijeva razmjenu menadžera u zdravstvu, kako bi se uvidjeli pravci i načini organizovanja bolnica u Republici Srpskoj i u Kini. Dobio sam i poziv od ministra da prisustvujem i jednom velikom samitu koji se odnosi na infrastrukturu bolničkih kapaciteta, a koji će se održati u Kini, te da nastavimo razgovore o mogućnostima daljeg ulaganja Kine u RS – ističe Šeranić.