Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ministarka za ljudska prava u BiH: Roditelji stradalih mladića IMAJU PRAVO znati istinu

Politika
Autor:

Foto: H.M.-Klix/RAS Srbija

Ministarka za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Semiha Borovac, reagovala je povodom posljednjih dešavanja u Banjaluci gdje su građani izašli da daju podršku pokretu “Pravda za Davida”.

– Osuđujem nasilje nad građanima koji su se mirno okupili uz porodicu Dragićević, kao i njihovo privođenje. Okupljanja građana u Banjaluci i Sarajevu traju mjesecima i na skupovima nikada nije bilo nereda – istakla je Borovac.

Ona je dodala da je analizirajući dešavanja koja traju mjesecima, očigledno da se građani mirno okupljaju kako bi porodicama Dragičević i Memić dali snagu i podršku u traganju za istinom.

– Roditelji stradalih mladića imaju pravo znati istinu i smatram da nadležne institucije trebaju što prije okončati istražne radnje, jer je to jedini način rješavanja agonije u kojoj se nalaze porodice Dragičević i Memić – dodala je ona.

Borovac je podsjetila da su sve institucije vlasti u Bosni i Hercegovini dužne poštovati prava zagarantovana Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama kako bi porodice Dragičević i Memić saznale istinu o tragičnom stradanju njihove djece.

– Poštivanje zagarantovanih prava i sloboda je jedini način za postizanje demokratskih standarda kao i punih prava i sloboda svih građana Bosne i Hercegovine – zaključila je Borovac.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO