Društvo

Ministarstvo ispituje slučaj: Dušica je umrla poslije "rutinske operacije" prekida trudnoće, svi u nevjerici

Javnost, kao i porodica mlade žene, krivicu traži u ginekologu, ali iz privatne Ginekološke ordinacije “Vukadinović” kažu za Blic da je prekid trudnoće obavljen po svim medicinskim pravilima.

Ministarstvo ispituje slučaj: Dušica je umrla poslije "rutinske operacije" prekida trudnoće, svi u nevjerici
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Dušica je preminula 23. februara u 21.50, dva sata poslije izlaska iz ordinacije, na rukama svog supruga, u porodičnoj kući i u prisustvu Hitne pomoći koja ju je prebacila u Službu urgentne medicine pri Opštoj bolnici u Leskovcu, gdje pokušaj reanimacije nije dao rezultate. Iza sebe je, pored supruga Vladimira, ostavila trogodišnjeg sinčića.

Mladoj ženi je iz zdravstvenih razloga abortus obavila M.V, ginekolog sa blizu 15 godina radnog staža, u privatnoj ordinaciji čiji je vlasnik poznati ginekolog u penziji, koji decenijama u Leskovcu ima reputaciju doajena u toj oblasti.

Poslije objavljivanja ove priče u lokalnim medijima, porodica pokojne Dušice ne želi više da razgovora s novinarima, ali dan ranije njen suprug Vladimir je rekao novinaru Blica da doktorki zamjera što nije izvršila analize, budući da je njegova supruga imala diskus herniju, a da joj se dvije nedjelje prije abortusa pojavio otok na jednoj nozi.

Iako rezultati obdukcije još nisu dostavljeni ni porodici ni nadležnim organima, Vladimir kaže da je saznao da je tromb izazvao smrt.

Pročitajte još

– Mislim da je zbog otoka na nozi prije abortusa trebalo uraditi opsežne analize, pa bi se otkrio taj tromb i u toj situaciji mi bismo dalje radili po uputstvima ljekara specijalista – rekao je Vladimir.

Hirurški zahvat trajao je između pola sata i 40 minuta. Suprug priča da je Dušica izašla iz ordinacije u polusvjesnom stanju.

– Prvi put se onesvijestila kada je krenula do toaleta. Tada sam pomislio da je omamljena od anestezije. Pritrčao sam i i zadržao je da ne padne. Ostala mi je rukama i po drugi put se onesvijestila. U tom trenutku stigao je njen brat i ekipa Hitne pomoći, koje sam u onom metežu i izbezumljenosti uspio da pozovem. Hitna pomoć je odmah krenula da joj pruža pomoć, ali ona je otvorila oči tek kada se čuo glas našeg sinčića iz druge sobe. Pitala me je da li je to naše dijete, odgovorio sam potvrdno, a ona se okrenula bratu i rekla: “Čuvajte mi sina”. To su bile njene posljednje riječi – prisjeća se Dušičin suprug.

Na telefon ordinacije „Vukadinović“ javio se penzionisani ljekar koji je umjesto doktorke koja je izvršila zahvat, razgovarao sa novinarima Blica.

– Sve je urađeno po medicinskim pravilima. Prekid trudnoće je rutinski zahvat. Krivica ljekara bila bi da je abortus loše urađen, da je povrijeđena materica i da je, eventualno, nastupilo obilno krvarenja, ali ništa od toga se nije desilo. Bila je u našoj ordinaciji policija, pokazali smo dokumentaciju i otišli su. Uostalom, niko još ne zna rezultate obdukcije. Naravno da ne bježimo ni od suda, ali mi znamo da nema naše krivice – siguran je Radovan Vukadinović.

Na pomen tromba i neurađenih analiza, on kaže da niko nije znao za tromb.

– Ona se od diskus hernije liječila kod dvojice specijalista. Prije abortusa je pitana da li je radila i koje analize, na šta je potvrdno odgovorila, te da su rezultati dobri. Potpisala je i pristanak na intervenciju, u kojoj se na neki način ostavlja mogućnost za komplikacije, ali sa naše strane komplikacije nisu izazvane – tvrdi Vukadinović.

Kako kaže, “tromb je mogao da se pokrene i da je bila u bolnici ili na ulici ili na bilo kojem drugom mjestu”.

Vlasnik ginekološke ordinacije kaže da mu je vrlo žao zbog izgubljenog života, ali upozorava da će tužiti sve koji neopravdano razvlače njegovu ordinaciju po medijima.

I suprug Dušice Trajković, kao i njeni sestra i brat, kažu da su odlučili da više ne govore o slučaju dok ne stigne obdukcioni nalaz, te da će se za svaku izjavu konsultovati sa advokatom.

Ministarstvo zdravlja poslalo je inspekciju u leskovačku privatnu kliniku u kojoj je nakon abortusa preminula nesrećna žena.

– Poslali smo inspekciju, biće urađen nadzor i provjera kvaliteta rada ginekološke ordinacije – rečeno je u Ministarstvu.

I dok suprug tvrdi da je njegova Dušica bila pod anestezijom tokom kiretaže i da je bila vrlo omamljena, Vukadinović podvlači da je pacijentkinji urađena analgeza, odnosno dati su lijekovi protiv bolova i smirenja.

– Ona je kod nas došla svjesna na dvije noge, izašla svjesna opet na dvije noge, s tim što je jednu malo vukla zbog diskus hernije – rekao je vlasnik ordinacije.

Prihvati notifikacije