Politika

"MIR JEDINA OPCIJA" Dodik iz Zagreba poručuje da je prioritet ekonomska saradnja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas Zagreb. Sastao se sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

"MIR JEDINA OPCIJA" Dodik iz Zagreba poručuje da je prioritet ekonomska saradnja
FOTO: SRNA

Teme su bile i naša privredna saradnja i projekti koje zajedno radimo. Potrebna je veća ekonomska saradnja – rekao je Dodik za RTL nakon sastanaka.

Dodik je komentarisao i izgradnju auto-puteva kroz Srpsku, te dodao da niko nema namjeru ništa da ruši.

– Kada gradite auto-put, neki od objekata se vjerovatno moraju skloniti. Jedna od tema bila je izgradnja mosta u Gradišci. Niko nema namjeru ništa da ruši. Ta je priča završena prije 25 godina. Intervencijom hrvatske zajednice u Modriči smo promjenili trasu, tako će biti i u okolini Potkozarja – istakao je Dodik.

Naglasio je da su mnoge stvari koje se tiču Dejtona promijenjene, prije svega Hrvata, a onda i Srba.

– Predsjednik Milanović je htio da se upozna sa viđenjima. Ja sam primarno za mir i stabilnost. Nas političko Sarajevo tretira kao agresore. Kako ja koji sam rođen u Banjaluci mogu biti agresor? Moja politika nije secesija – izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da se u BiH 25 godina pravi jedna neuspješan hibrid.

– Gradi ga međunarodni faktor koji je upravljao BiH, donosio zakone, mijenjao ustav – naveo je Dodik, prenio je RTRS.

On je istakao da svi žele evropski put BiH, te da je opredjeljenje i Srpske da je “evropski put cilj”.

– Ne treba da idemo u NATO. Očigledno je da NATO savez ne želi u članstvo zemlje nesređenog sistema poput BiH, pa tu nema dilema… – rekao je Dodik.

On je istakao da Hrvatska želi mir i stabilnost u BiH, kao i da zaštiti prava Hrvata koja su oskrnavljena u političkim okršajima sa Bošnjacima u Federaciji BiH i BiH.

Pročitajte još

On je nakon sastanaka sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem rekao da će Hrvatska podržati BiH na evropskom putu, ali da je zabrinuta u vezi sa pravima Hrvata.

– Oni smatraju da je važno da se uvažavaju jednaka prava svih konstitutivnih naroda u BiH, te da ne može jedan narod da bira političke predstavnike drugog naroda, kao što je to u slučaju Željka Komšića. Suštinski imamo u Predsjedništvu dva bošnjačka člana i nijednog hrvatskog – rekao je Dodik za ATV, prenosi Srna.

Dodik je istakao da je sa rukovodstvom Hrvatske razgovarano o infrastrukturnim projektima, te da je za Srpsku pa i BiH bitna izgradnja mosta na Savi kod Gradiške.

– Plenković je potvrdio da će oni ispuniti svoje obaveze kada je riječ o graničnom prelazu i drugim pitanjima u vezi s mostom. Očekujem da će se taj projekat realizovati u planiranoj dinamici uvažavajući moguće zastoje zbog pojave virusa korona – rekao je Dodik.

Dodik koji se prethodno sastao i sa mitropolitom zagrebačko ljubljanskim PorFirijem rekao je da je SPC važna jer je epicentar okupljanja Srba u Hrvatskoj.