Magazin

Mirisi koje trudnice ne podnose: Na ovoj neobičnoj listi se našli i kafa i čaj

Biti trudna za žene je najlepši osjećaj na svijetu, no isto tako podrazumeva i niz neugodnih situacija s kojim se moraju suočiti. Jedna od njih je i čulo mirisa, koje divljanjem hormona, najljepše mirise može pretvoriti u one najgore.

Mirisi koje trudnice ne podnose: Na ovoj neobičnoj listi se našli i kafa i čaj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Čulo mirisa kod trudnih žena može se pojačati, što znači da vam neki od njih vrlo lako mogu zasmetati.

Neke studije pokazale su kako su čak dvije trećine trudnica osjetljive na mirise, a naročito u prva tri mjeseca trudnoće.

Takođe, ovo pojačano čulo jedan je od prvih pokazatelja drugog stanja.

Iako nije moguće predvidjeti u kojoj ćete mjeri biti osjetljivi na određene mirise, poznato je koji od njih izazivaju najveće “gađenje”.

Istraživanje koje je sprovelo Emma's Diary pokazalo je kako je miris bijelog luka onaj koji trudnice najviše ne podnose.

Iako je to vjerovatno jedna od osnovnih namirnica prilikom kuvanja, za vrijeme trudnoće mnoge će ga žene izbjegavati. A i muškarci koji im žele udovoljiti.

Sljedeća je riba, poslije nje piletina, pa pržena hrana te osvježivač vazduha. Iako bez njega možda niste mogli zamisliti boravak u kući, možda ćete ga sada baciti u smeće.

Ono što je vrlo čudno je i što su ispitanice primijetile da su manje podnosile miris kafe i čaja, piše Klix.

Pročitajte još

– Miris kafe koji vas je ujutro izvlačio iz kreveta i spremao da se uhvatite u koštac sa obavezama, sada vas jedino može oterjati do wc šolje – objašnjavaju.

Spomenule su i miris slanine, odnosno suvog mesa, ali i parfem te dim cigarete. Nekima od njih posebno je smetao miris hemikalija poput onih iz sredstava za čišćenje, farbe za kosu, laka za nokte i slično.

Nije im prijao ni miris sireva, jajeta, a ni onaj koji dolazi iz friždera.

Kako bi se suočili sa pojačanim čulom mirisa tokom trudnoće, preporučuje se da izbjegavate mirise koji vam smetaju. Kuvajte hranu čije mirise možete podnijeti, okružite se mirisima koji vam prijaju i koji su osvježavajući poput citrusa, đumbira, lavande i sl.

Ukoliko osjetite mučninu, probajte je riješiti žvakanjem žvake, bombone ili listićem nane koji je mogu ublažiti.

Prihvati notifikacije