Sudbine

Mirjana i Snježana su teško bolesne samohrane majke: Ostalo je vrlo malo vremena - pozovite 1414 i 1433

Samo one znaju kako im je. Snježana i Mirjana su samohrane majke, teško bolesne, u svakodnevnoj borbi za svoj i život svoje djece. Za skupa liječenja i lijekove nemaju novca, a poziv svakog od nas do kraja jula na humanitarne brojeve može im dati nadu i pomoći u životnoj borbi.

Mirjana i Snježana su teško bolesne samohrane majke: Ostalo je vrlo malo vremena - pozovite 1414 i 1433
FOTO: ELTA TV, BNTV, SCREENSHOT/RAS KOMBO

Mirjana Jojić iz Banjaluke je nezaposlena, samohrana majka kojoj je za liječenje u Turskoj neophodno 30.000 evra. Ova hrabra žena je optimistična, nakon informacija da je na humanitarni broj 1414 stiglo više od 50.000 poziva.

– Nadam se da će taj iznos biti skupljen što prije, da odem i riješim se patnje i bola. Rezervisala sam termin, tako da već 16. avgusta mogu otići u kliniku na operaciju. Što prije odem, to je bolje, jer mi je baš grozno – kaže ona za Srpskainfo.

Ovih dana prima injekcije kako bi joj ublažile bolove. Kako kaže, ne smije da dozvoli da padne u krevet, jer tek onda nigdje neće otići.

FOTO: MIRJANA JOJIĆ/FACEBOOK
FOTO: MIRJANA JOJIĆ/FACEBOOK

– Nemam riječi za sve ovo što dobri ljudi rade, koliko su mi pomogli i pomažu. Eto, za sedam dana bilo je 32.000 poziva – kaže Mirjana.

Sedam godina se bori s karcinomom, koji je vremenom metastazirao na limfne čvorove vrata. Nije se proširio na druge vitalne organe, pa su ljekari iz Turske prihvatili da je liječe.

Kako je ranije izjavila medijima, u njenom slučaju koristila bi se neka nova metoda i ona bi bila prvi pacijent iz BiH na kojoj bi to bilo primjenjeno.

Pročitajte još

Nažalost, Mirjanin optimizam u ovom momentu nema Banjalučanka Snježana Plavšić-Đurović, koja ima 13 teških oboljenja. Njen život obilježila je borba za sina i njegovo zdravlje. On danas ima 12 godina, stabilno je i ljekari kažu izlječen. Da bi imali mjesečno sve što im je potrebno – od svih neophodnih lijekova, suplemenata, da bi mogli da plaćaju račune i hranu, Snježani i njenom sinu potrebno je između 800 i 1.000 KM. Oni sada žive sa 400 maraka koliko bi Snježana trebala samo za osnovne lijekove.

– Kad imam kupim, kad nemam ne kupim. Sin će krenuti u školu uskoro, o drvima još ne razmišljam – priča ona za Srpskainfo.

Uplate na račun nisu tako velike, ali je zahvalna svakom za svaku izdvojenu marku. Nažalost, sve do sada prikupljeno nije dovoljno da bi ona mogla na liječenje.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Trebalo bi prvo da idem za Beograd, ali moram da imam novac da bih otišla. Morala bih tamo da platim smještaj, hranu, terapije, preglede. I kada bih otišla u Beograd, morali bi da pretresu svih mojih 13 hroničnih bolesti kako bi pokušali naći razlog za moje stanje. Imam teška oboljenja koja su nastala kao posljedica liječenja karcinoma. Pluća mi rade 40 odsto, za srce se ne zna šta je. Ja 50 metara mogu da pređem pješke i više ne. Ne mogu donijeti kesu stvari, gušim se – opisuje Snježana svoje teško zdravstveno stanje.

Još malo vremena je ostalo..Pozovimo svi 1433 da pomognemo Snježani i njenom sinu

Posted by Udruženje građana ,,Dječije srce" on Tuesday, July 20, 2021

Na Fejsbuk stranici Udruženja građana “Dečje srce” objavljen je video o Snježani i njenoj bolesti. Tu se navodi da je njen sin rođen s teškim oboljenjem.

– Sada je stabilan, kažu da je izliječen, ali takvi pacijenti su rijetko kad izliječeni, oni su cijeli život na staklenim nogama. Da bi i dalje ostao stabilan potrebna je velika snaga, velika njega i velika ulaganja. Boreći se za dječje zdravlje i sama sam oboljela. Treba da idem dalje da se liječim da bih nastavila da živim. Molim vas, pomozite mi da živim mom sinu, koji ima samo mene i nikog drugog na svijetu – poručuje ona u videu.

I nije teško, dovoljno je samo do kraja jula nazvati humanitarni broj 1433.

Humanitarni brojevi

Spisak humanitarnih brojeva koji su aktivni tokom jula je veliki. Osim onih otvorenih za pomoć Mirjanu i Snježanu, između ostalih, aktivan je i broj 1412 za liječenje Miće Šuljaka, 1413 za liječenje Slobodana Kovačevića, 1415 za Saru Lazić, 1416 za pomoć porodici Dobrnjac, 1432 za liječenje Boška Gugleta.

Prihvati notifikacije