Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Mitrović apeluje da se porodicama poginulih boraca subvencioniše legalizacija bespravnih objekata

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Nedeljko Mitrović

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović zatražio je od Saveza opština i gradova Republike Srpske da porodicama poginulih boraca omogući da budu oslobođene troškova legalizacije bespravno izgrađenih objekata.

– Savez opština i gradova Srpske trebalo bi da zauzme jedinstven stav da sve jedinice lokalne samouprave donesu posebne odluke o subvencijama kojima će biti predviđeno da porodice poginulih boraca koje nisu riješile svoje stambeno pitanje ne plaćaju naknadu za legalizaciju objekata, kako je to bilo predviđeno Zakonom o prostornom uređenju i građenju – rekao je Mitrović Srni.

Mitrović smatra da je potpuno nedopustivo i nehumano da se ostavi na volju svakoj jedinici loklalne zajednice želi li i u kojem procentu da subvencioniše porodice poginulih boraca u legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.

– Ovakvim zakonskim rješenjem, a bez donošenja jedinstvenog stava, porodice poginulih boraca iz različitih jedinica lokalne samouprave biće ostavljene na samovolju jedinica lokalne zajednice, a samim tim dovedene i u neravnopravan položaj – pojasnio je Mitrović.

Prema riječima Mitrovića, ako bi porodice poginulih boraca koje su svojim radom uspjele da izgrade stambene objekte plaćale naknadu za legalizaciju bile bi dovedene u neravnopravan položaj u odnosu one koje su svoje bespravno izgrađene objekte legalizovale po Zakonu o prostornom uređenju i građenju, kao i one koje su dobile stambene jedinice na osnovu uredbe o stambenom zbrinjavanju.

– Legalizacijom bespravno izgrađenih objekata porodica poginulih boraca došlo bi se do stvarnog broja porodica koje nisu stambeno zbrinute, što je i u interesu Vlade Republike Srpske kako bi mogla da donese uredbu o stambenom zbrinjavanju – smatra Mitrović.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 21.juna po hitnom postupku Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, čiji je cilj da nelegalni objekti budu što prije ozakonjeni, kao i da bude spriječeno dalje nanošenje štete javnim prihodima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO