Svijet

MJERE APSORBOVALE ŠOK PANDEMIJE Lagard: Centralne banke i vlade spriječile KATASTROFALNU DEPRESIJU

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard izjavila je danas da su politike koje su centralne banke i vlade širom svijeta preduzele u vrijeme krize izazvane pandemijom korona virusa, spriječile "katastrofalnu depresiju".

MJERE APSORBOVALE ŠOK PANDEMIJE Lagard: Centralne banke i vlade spriječile KATASTROFALNU DEPRESIJU
FOTO: HAYOUNG JEON/EPA

Lagard je rekla da su preduzete mjere “apsorbovale šok” koji je pandemija korona virusa izazvala u ekonomiji.

– Potrebno je da mjere podrške ostanu na snazi koliko god je potrebno da se izbjegne urušavanje privrede i povećanje nejednakosti. Međutim, moramo prepoznati stalne promjene koje se događaju i, da bismo iz njih izvukli najviše što možemo, počnemo već sada da transformišemo ekonomiju – rekla je Lagard na jednom ekonomskom forumu, a prenosi B92.

Ona je naglasila da mjere fiskalne politike moraju da ostanu na snazi.

– U suprotnom, rizikujemo histeriju na tržištu rada, bespotrebni gubitak održivih biznisa i povećanje nejednakosti – upozorila je predsjednica Evropske centralne banke.

Pročitajte još

Ona je istakla da ekonomski oporavak evrozone ostaje nesiguran zbog novih talasa infekcije kovidom-19, koji mogu izazvati uvođenje strožih mjera socijalnog distanciranja.

Kako je navela, sektori poput ugostiteljstva, prehrane i transporta mogli bi biti ugroženi, a u zoni evra, podvukla je, ti sektori su stvorili skoro jednu petinu radnih mjesta od 2013. godine.

– Dakle, ne samo što moramo zaštititi postojeće poslove, već moramo stvoriti i nove, koji odražavaju nove obrasce tražnje nakon pandemije – poručila je Lagard.