Biznis

MJERE I STRUK Ova aviokompanija ima posebna pravila za putnike

Gojazni i roditelji koji bi sa svojim najmlađima da lete tajlanadskom avio-kompanijom “Taj ervejz” neće moći da kupe kartu za biznis klasu. Oni jednostavno neće moći da vežu posljednji model sigurnosnog pojasa u novim mlaznim avionima.

MJERE I STRUK Ova aviokompanija ima posebna pravila za putnike
FOTO: DENIS FEDORKO/WIKIPEDIA

Više nije bitna samo težina kofera nego i samog putnika. Ovaj potez je loša vijest za one sa kojim kilogramom viška oko struka, jednostavno zato što neće moći da stanu u sjedište. Pojas ne može da bude produžen zbog mehanizma erbega. Putnici sa strukom većim od 142,24 centimetara neće moći da vežu pojas u skladu sa bezbjednosnim standardima piše News.com.au.

Novi erbegovi će takođe predstavljati problem za roditelje sa malom djecom i moraće da putuju ekonomskom klasom ukoliko žele da im djeca sjede u krilu, prenosi blic.rs.

Ovo nije prvi put da avio-kompanija nameće pravila o širini struka. Finska kompanija “Finer” objavila je plan u novembru da na vagi mjeri putnike prije nego što se ukrcaju u avion. Iz “Finera” ističu da nije zbog toga da bi kažnjavali putnike, već radi smanjenja troškova.

“Samoa er” prva je kompanija na svijetu koja naplaćuje putnicima na osnovu težine, a ovu praksu uvela je 2013 godine. Svaki kilogram ova kompanija koja više ne posluje naplaćivala je po 50 centi, i to svaki ukrcani bilo kofer, bilo težina samog putnika.

I “Havaji erlajns” donijeli su kontroverznu odluku 2016. godine za putnike iz Američke Samoe koji više nisu mogli da biraju sjedišta, kako bi osoblje moglo ravnomjerno da rapsoredi težinu u avionu. Ipak, odbacili su tvrdnje da su ih mjerili na aerodromu.

U istaživanju koju su sproveli Britanci u novembru, četiri od pet anketiranih osoba izjasnilo se da žele da gojazni putnici sjede u specijalnim zonama. Takođe, u sprovedenim anketama “Džetkosta” jedan od deset putnika izjasnio se da mu je neprijatno da sjedi pored osobe prekomjerne težine.

Prihvati notifikacije