Politika

MJERE NE POŠTUJU, STROGOĆU TRENIRAJU NA NARODU Ko je odgovoran za pogoršanu epidemiološku situaciju (FOTO)

Epidemiološka situacija u BiH naglo je pogoršana u proteklih 10-ak dana zbog čega su vlasti na svim nivoima direktno optužile građane, tvrdeći da su se opustili i da ne poštuju mjere republičkih i lokalnih štabova.

MJERE NE POŠTUJU, STROGOĆU TRENIRAJU NA NARODU Ko je odgovoran za pogoršanu epidemiološku situaciju (FOTO)
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

S druge strane, građani za isto optužuju političare, kao primjer navodeći da su upravo oni u proteklom periodu pokazali neodgovornost prisustvujući stranačkim i drugim skupovima bez maski i ne pridržavajući se propisanih mjera distance.

Na društvenim mrežama mogu se naći brojni komentari građana koji navode da ih političari „prave budalama“, jer od njih očekuju da se pridržavaju nečega što i sami ne poštuju. Ističu da su mnogi političari u proteklom periodu pokazali neogovornost na koju sada pozivaju građane.

Da li su političari odgovorni što je došlo do opuštanja građana, odnosno da li su svojim ponašanjem doveli do opuštanja građana i naglog pogoršanja epidemiološke situacije?

Nelogične mjere

Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta ističe da je evidentno da su se građani opustili, a tome su doprinijeli upravo političari i njihove konfuzne i nelogične odluke.

FOTO: SCREENSHOT N1/RAS SRBIJA
FOTO: SCREENSHOT N1/RAS SRBIJA

On ističe da s jedne strane imamo političare koji svojim primjerom pokazuju sasvim suprotno ponašanje od onog koje se traži od građana, a s druge strane imamo dvostruke aršine kada su u pitanju odluke koje se donose kada su u pitanju epidemiološke mjere.

Pročitajte još

– Najveći problem ove države jeste taj što neko može, a neko ne može da čini određene stvari. Građani su zbunjeni i više ne znaju kome i šta da vjeruju. Donose se potpuno nelogične mjere, koje ih dodatno zbunjuju. S jedne strane traži se da građani nose maske na otvorenom, a onda s druge strane u kafanama to nije potrebno. Dakle, imate nekoga ko šeta napolju i nosi masku, a onda gledamo slike iz kafana koje su pune ljudi i gdje se ne poštuje ni distanca, niti se imaju maske. Gdje je tu logika – upitao je Žolja.

Škole i kafane

Ističe da otud nije ni čudo što su građani zbunjeni i što više ne znaju kome da vjeruju.

Žolja podsjeća da su građani u proteklom periodu bili svjedoci punih kafana, a da niko nije kažnjen zbog toga jer su kontrole bile rijetke ili ih gotovo da nije bilo. Ili bi, pak, vlasnici lokala bili kažnjeni, ali bi sutradan nastavili po starom.

– Ako razgovarate s građanima, čućete negodovanja upravo zbog tih nekih kontradiktornih mjera, ali i neodgovornog ponašanja političara. Gdje je logika zatvoriti školu, a ostaviti pune kafane!? Ne širi se korona iz škola već iz kafana. Kada svemu tome dodamo ove predizborne skupove, kojih kao nema, a s druge strane svaki dan nas bombarduju saopštenjima, snimcima i fotografijama na kojima se vide političari okupljeni po trgovima na kojima razgovaraju s građanima, a da se pri tome mnogi ne pridržavaju epidemioloških mjera – navodi Žolja.

Pročitajte još

On pita koja je logika u tome ako teretane mogu biti pune, i ne mora se nositi maska, a u školskim učionicama ne mogu sjediti djeca ni s maskama.

– Zaključak bi bio da bez maski ne možete džaba hodati. Drugim riječima, ako ćete nešto potrošiti možete biti bez maski – poručuje Žolja.

Kukić: Političari su ogledalo naroda

Univerzitetski profesor iz Mostara i sociolog Slavo Kukić ističe da su političari ogledalo naroda. Ako se političari ne pridržavaju mjera, kako ističe Kukić, kako da očekuju to isto od naroda.

FOTO: KLIX/RAS SRBIJA
FOTO: KLIX/RAS SRBIJA

– Nisu specijalno puno bolji ni jedni ni drugi. Da je tako svi bi se ponašali odgovornije. Političari jer bi se bojali smjena, a narod jer bi u političarima imao uzore. Ovako se i jedni i drugi ponašaju isto, jer niko više nikog niti poštuje, niti cijeni, niti se plaši da će biti kažnjen – ocjenjuje Kukić.

Ističe da je sve skupa dovelo do pogoršanja epidemiološke situacije i da je sada kasno pitati ko je kriv za to.