Društvo

MJESEČNA UŠTEDA 200 MARAKA Veliko interesovanje za "ponosne kartice"

U okviru projekta „Ponosna kartica 2020 - cijena minus za tri plus” u Banjaluci je u prvoj turi štampano 995 ponosnih kartica čija je podjela u toku.

MJESEČNA UŠTEDA 200 MARAKA Veliko interesovanje za "ponosne kartice"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kartica roditeljima sa troje i više djece omogućava popuste prilikom kupovine robe i korištenja usluga kod određenih privrednih subjekata.

Takođe, stiglo je i 168 novih prijava, koje se obrađuju i za koje će biti organizovana druga tura podjele kartica, saopštili su iz Fondacije „Za život“, koja provodi pomenuti projekat, kojem su, do sada, pristupile i opštine Laktaši i Teslić.

Dragan Dakić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije, kaže da su korisnici kartica najviše zainteresovani za prehranu kao segment potrošačke korpe koji zadovoljava primarne potrebe.

– Zbog toga nam je jako bitna realizacija ugovora s partnerima iz ove oblasti. Osim prehrane, veliko je interesovanje građana za školski pribor, odjeću i obuću. Prema informacijama koje imamo sa terena, ponosne majke koriste svoje kartice i u oblastima obrazovanja i kulture, sporta i rekreacije, kozmetičkih usluga, održavanja domaćinstva, auto sektora. Prema našim procjenama, uštede na mjesečnom nivou iznosiće oko 200, a na godišnjem oko 2.000 KM, što umnogome zavisi od potrošačkih navika porodice – naglašava Dakić za Srpskainfo.

Test

Podsjeća da je realizacija projekta počela u Banjaluci, iz više praktičnih razloga.

– U pitanju je naš najveći grad u kojem živi najviše porodica sa troje i više djece i u kojem je najviše poslovnih subjekata, kako onih koji posluju na lokalnom, tako i onih koji posluju na republičkom nivou. Banjaluka nam je bila svojevrsni test koji smo položili ocjenom 10. Od 15. jula stanovnici svih gradova i opština u RS mogu da se prijave za “ponosnu karticu” – poručuje Dakić.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, svako ko se stara o troje i više djece, od kojih je najmanje jedno maloljetno, ima pravo na karticu.

– Socijalni, bračni ili bilo koji drugi status nisu od značaja za sticanje “ponosne kartice”. Interesovanje građana je veliko, što nas posebno raduje. Cilj nam je da jednom mjesečno organizujemo podjelu kartica, kako bi svi koji steknu treće dijete mogli odmah da počnu da je koriste. Podjela “ponosnih kartica” van Banjaluke bi trebalo da se realizuje u Laktašima, sredinom avgusta, a nakon toga u Tesliću, do kraja avgusta. Ipak, realnu dinamiku podjele kartica u drugim lokalnim zajednicama presudno će odrediti poslovni subjekti koji u njima djeluju. Iako kartica važi za cijelu RS, podjelu treba organizovati kada ona stekne odgovarajuću upotrebnu vrijednost u samoj lokalnoj zajednici – objašnjava Dakić.

Iznenađeni roditelji

Dragana Lalić iz Banjaluke, koja ima troje djece i nezaposlena je, kaže da je za višečlane porodice ovo veliki iskorak.

– Još ne možemo da vjerujemo da je neko uradio nešto za nas, s obzirom na to kakav odnos, recimo, prema nama ima država, koja kao da gleda gdje može da zakine ovu djecu i roditelje, a ne da pomogne. Zato sam vrlo pozitivno iznenađena ovom inicijativom i u razgovoru s drugim roditeljima, koji su se prijavili, vidim da su i oni iznenađeni, te da nismo u početku ni vjerovali da će to da zaživi, a evo jeste – naglašava Lalićeva za Srpskainfo.

Dodaje da oni koji su dobili kartice već mogu da ih koriste i tako uštede za gotovo sve osnovne potrebe – namirnice, odjeću za djecu, školski pribor, čak i u nekim apotekama.

– Imamo dvoje školaraca i sada, kada budemo kupovala pribor, kada kupimo za jedno, drugo će pola toga dobiti gotovo besplatno. Znatna je ušteda i na namirnicama, posebno kada idemo u velike mjesečne nabavke, koje budu i po 200-300 KM, a sve to zaista mnogo znači. Nadam se da će biti i više privrednih subjekata koji će se uključiti – kaže Dragana, čija porodica, zbog dvije marke primanja njenog supruga preko cenzusa, nema pravo na dodatak na djecu.

Hvala ponosnim majkama

Dakić objašnjava da je ekonomska podrška porodicama sporedna dimenzija projekta.

– Suština je da kažemo „hvala“ ponosnim majkama što ulažu dodatne napore u našu zajedničku budućnost. Ekonomska podrška je u funkciji izražavanja te zahvalnosti, kao i izraz šire društvene podrške porodicama s troje i više djece. Realizacija projekta počela je simboličnog datuma, 1. juna, kada se obilježava Svjetski dan djece, koja i jesu motiv za njegovo pokretanje – naglašava Dakić.

Maja Radoja, Valetnina Mišljenović