Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Mještani Ilićke u Brčkom traže otvaranje ambulante

Regioni
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Mjesna zajednica Ilićka u Brčkom zatražila je od nadležnih da se za potrebe stanovništva u ovom naselju, koje se svrstava među najgušće naseljene u gradu, otvori ambulanta.

– Ilićka je veoma gusto naseljeno mjesto. Imamo mnogo mladih bračnih parova s djecom, osnovnu školu sa preko 400 đaka, a uskoro ćemo dobiti i obdanište. Svima njima ali i starijem stanovništvu Ilićke, ambulanta bi mnogo značila – kaže Damjan Dundžić, predsjednik MZ Ilićka.

Pojašnjava da se stanovnici Ilićke liječe u ambulantama naselja Brezik, Grčica, u ambulanti bivše kasarne i u Domu zdravlja. Uprkos činjenici da nije riječ o velikoj udaljenosti tih ambulanti od Ilićke ovdje smatraju da je nesporna potreba ovako velikog naselja da ima svoju ambulantu.

– Niko ne spori naš zahtjev, jer nam je ambulanta zaista potrebna – ističe Dundžić.

U Javnoj zdravstvenoj ustanovi „Zdravstveni centar Brčko“ kažu da mogućnosti uvijek postoje, ali da otvaranje ambulante u ovom naselju ne zavise samo od njih.

Nihad Šibonjić, direktor JZU „Zdravstveni centar Brčko“, kaže da je upoznat sa inicijativom MZ Ilićka prije više godina i da su izlazili i na teren kako bi vidjeli gdje bi ambulanta bila smještena.

Urađena su i mjerenja udaljenosti ambulante u bivšoj kasarni i zdravstvenog centra u Breziku, koja iznosi dva kilometra, a ambulanta na Ilićki bi se nalazila negdje na sredini između te dvije.

– Ne znam ima li to opravdnost, ali sve se uz dogovor i političku volju može riješiti. Stanovnici ove mjesne zajednice koja je zaista velika mogu da se liječe u zdravstvenim centrima Brezik i Brčko i tu nije riječ o velikoj udaljenosti ali ako se nađu mogućnosti i politika se oko toga složi može se pristupiti realizaciji projekta – kaže Šibonjić.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Stanovnici ističu da su svjesni da nije velika udaljenost do okolnih ambulanti ali da nemaju gradski prevoz i da moraju koristiti taksi.

– Ima nas puno i treba nam ljekar ovdje, posebno za djecu, starije i bolesne – ističu stanovnici Ilićke.

Ilićka zvanično ima oko 5.000 stanovnika ali u ovom naselju žive i stanovnici Brčkog prijavljeni na drugim adresama, jer tvrde da je ovdje riječ o mjestu poželjnom za stanovanje.

– Uz školu, uskoro i vrtić, sportske terene, imamo i velike zelene površine. Djeca su na sigurnom kada izađu vani da se igraju – kaže Dundžić.

Dodaje da je proteklih godina ovdje urađeno mnogo, ali da bi otvaranjem ambulante Ilićka dobila sve neophodne urbane sadržaje.

– Proteklih godina je urađeno mnogo, završava se obdanište, kružni tok je poboljšao bezbjednost u saobraćaju, a na putu je i rješavanje problema deponije. Očekujem da će, kada započne odvoz smeća na neku regionlnu deponiju, početi i izgradnja centra za upravljanje otpadom kako bi se konačno riješio i taj za nas najteži problem – rekao je Dundžić.

Oko 30 ambulanti

JZU „Zdrvstveni centar Brčko“ pruža zdravstvene usluge na 26 lokacija u Brčko distriktu, a broj zdravstvenih ustanova i ambulanti je oko 30.

Da bi pokrivenost zdravstvenim uslugama u Brčkom bila na nivou standarda u odnosu na broj stnovnika od oko 80.000, Distriktu bi trebalo još desetak ambulanti ili drugih objekata za pružanje zdravstvenih usluga.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO