Društvo

"Mladi dolaze sa predubjeđenjem da je to igra" Instruktor o uslovima u kojima djeca mogu doći u streljanu

Maloljetne osobe ne mogu samostalno da dolaze, niti da koriste usluge strelišta, a jedina opcija je izlazak na poligon uz prisustvo roditelja.

pistolj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema pozitivnim propisima Srbije maloljetne osobe samostalno apsolutno ne mogu koristiti usluge strelišta bilo sportski ili rekreativno. Jedini način da maloljetna osoba dođe u dodir sa oružjem je isključivo uz prisustvo roditelja na strelištu, ali je to nešto što se praktično izbjegava, posebno za maloljetnike mlađe od 14 godina – rekao je danas Ivan Urošević, licencirani instruktor za bezbjedno rukovanje vatrenim oružjem streljane u Beogradu.

Naveo je da maloljetne osobe dolaze u streljane, ali da je to rijetkost.

– U najčešćoj situaciji je to roditelj koji ima veze sa oružjem, da li kroz vojsku, policiju ili što je lovac ili sportski strijelac, pa oružje postoji u kući. I postoji jedna želja da se vidi da to nije igračka, šala, igrica, film, nego da je to jedan vrlo ozbiljni alat i da se u kontrolisanim uslovima steknu prvi utisci šta je to, kako to funkcioniše i da nije igračka – rekao je Urošević.

Pročitajte još

Kako je kazao, stvar je uvijek ista, a razlika je u tipu oružja koje biste dali.

– Po pravilu izbjegava se na obuci da se daju pištolji. Radilo bi se prije o nekom malokalibarskom sportskom oružju u vidu nekih pušaka eventualno, ali su to oružja koja bi bila prilagođena uzrastu. Postoje i strelišta i klubovi koji apsolutno zabranjuju maloljetnicima, čak i u smislu roditelja, da koriste oružje – rekao je Urošević.

Prema njegovim riječima, procjena djeteta je vrlo lična, zavisi od nekoga ko je u tom trenutku instruktor ili sportski trener, zavisi i od tipa objekta.

– Priprema se sastoji od uvodnog časa gdje se prioritet daje bezbjednosti. Ne priča se toliko o tome kako oružje radi, već se ovde fokusirate na bezbjedno rukovanje vatrenim oružjem plus osnove tehnike gađanja, a najvažnije je reći da je sav taj rad supervizovan.

Jedan na jedan, isključivo uz instruktora, u boksu ako je zatvoren objekat, da bi se minimizovala svaka mogućnost da dođe do neželjenih incidenata – kazao je Urošević. Smatra da za maloljetnike streljana uopšte nije zabava.

– Oni se pojavljuju tu sa apsolutnim neznanjem, predubjeđenjem da je to nešto što je lako i nešto što možete vidjeti bilo gdje u igrama, na televiziji, internetu i djeluje kao igra. Stvar se drastično mijenja poslije prvog pucnja i postoji prirodna reakcija na taj zvuk koja je otrežnjujuća. Roditelji u kontrolisanim uslovima treba da pokažu da to nije šala i igra i da se akcenat stavi na bezbjedno rukovanje i da to nije šala – rekao je Urošević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu