Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Mladi u Zenici UVREDLJIVE GRAFITE pretvorili u UMJETNIČKI MURAL (VIDEO)

Društvo
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

U sklopu realizacije projekta USAID “Budi inspiracija” danas su mladi u Zenici na jednoj od zgrada, u blizini stadiona Bilino Polje, nacionalističke grafite i poruke govora mržnje zamijenili umjetnošću.

U ovom projektu učestvovalo je više desetina mladih koji su nakon nešto više od pet sati završili umjetnički mural, prenosi Klix.

– U Bosni i Hercegovini postoji mnogo javnih prostora na kojim se mogu vidjeti grafiti s nacionalističkim sadržajima ili eksponati koji sadrže govor mržnje. U toku ‘Paint Back’ aktivnosti, odnosno prefarbavanja javnih površina, projekat ‘Budi inspiracija’ će organizovati kreativnu radionicu za učenike srednjih škola iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Maglaja, Travnika i Cazina za praktičnu obuku kako da neprikladne grafite transformišu u umjetnička djela –  poručeno je danas iz Zenice.

Učenici će s izabranim uličnim slikarima raditi na preslikavanju grafita u murale ili ih na drugačiji način dizajnirati.

Projekat “Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” je posvećen kreiranju većeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta u BiH i izgradnji saradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina u borbi protiv etno-nacionalističke retorike.

Projekat je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH i implementira ga Nacionalni Demokratski Institut u saradnji sa Organizacijom mladih za ljudska prava BiH (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO