Politika

MNOGA PITANJA NERIJEŠENA Cvijanović: Dijalog najbolja forma za budućnost BiH

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da opredjeljenje Republike Srpske nije da forsira bilo koje rješenje, već razgovor kroz koji treba da se dođe do toga da li je najbolja opcija za sve u BiH mirni razlaz ili je to država koja se vraća sebi, onako kako je osmišljena i na koju se pristalo u Dejtonu.

MNOGA PITANJA NERIJEŠENA Cvijanović: Dijalog najbolja forma za budućnost BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik Srpske je rekla da ne vidi logiku u otporu da se brani nešto što evidentno ne valja u iluzornoj nadi da će to samo od sebe postati dobro.

– Nemamo mi vremena za mrcvarenje – konstatovala je Cvijanovićeva i pojasnila da su u BiH mnoga pitanja ostala neriješena i da se vuku već dvadeset godina, te da nema političke volje kod partnera u Sarajevu da se o tome razgovara.

Bošnjačka politika, naglasila je ona, ganja svoj koncept unitarne Bosne, što im je obećao neko od zapadnjaka, pa pričajući o ratu i raznim ludostima nastoje da privuku pažnju i održe narativ da država može da se štiti jedino onako kako to u Sarajevu misle.

Pročitajte još

Ona je za beogradski list “Politika” istakla da u Srpskoj vjeruju da BiH ne može da funkcioniše na način kako to propagira sarajevska politika, već da je to koncept za urušavanje i ono malo preostalog povjerenja u toj zemlji, ako je uopšte išta ostalo.

Cvijanovićeva je rekla da nije sigurna da će u Sarajevu pristati na razgovor koji je Republika Srpska ponudila FBiH o budućnosti BiH, ali da to ne znači da Srpske ne treba da nudi razgovore.

– Dijalog je najbolja forma za budućnost zemlje. Šta god da ta budućnost znači i šta god da je varijanta za tu budućnost. Do sada nismo imali neko posebno razumijevanje kada su u pitanju velike i važne teme za sve građane koji žive u Republici Srpskoj i FBiH. Ponudili smo razgovore sa željom da se izađe iz ćorsokaka, vođeni zrelošću i sviješću o tome šta se dešava u društvu i svjesni da smo u zastoju s mnogim stvarima koje bi mogle biti bolje. Do njih je da li ćemo imati sagovornika, ali bilo bi zrelo i korisno za sve da se to desi. Nisam pretjerani optimista, ali mi smo svoju obavezu ispunili – istakla je predsjednik Srpske.

Ona je ocijenila da opozicija iz Republike Srpske vjeruje da nije vrijeme za tu priču i smatraju da je ponuda za razgovor više za unutrašnju upotrebu u Srpskoj.

– Opozicija tvrdi ono što mora, ona služi za to da priča drugačije čak i kada to ne misli. Oni su sami sebe izopštili iz ozbiljnih tema. To traje godinama, ali ne zato što oni nešto misle, već zato što im je neko tako rekao. Ili nemaju hrabrosti da se iznesu sa tim pitanjima. Sami su sebi zamaglili vizuru i misle da ljude ne interesuje u kakvoj državi žive. No, građane i te kako interesuje da Republika Srpska bude zaštićena i da se nadležnosti ne prenose na nivo BiH. Smatramo da su to važne teme i zato se njima bavimo – navela je Cvijanovićeva.

Komentarišući činjenicu da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik često na meti kritike da zapaljivom retorikom podgrijava nestabilnost, Cvijanovićeva je rekla da je licemjeran odnos prema Republici Srpskoj i svim zvaničnicima, a najčešće kada je riječ o Dodiku.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Na pitanje da kako komentariše sve te non-pejpere koji kruže, Cvijanovićeva je odgovorila da nije više bitno šta piše u nekom non-pejperu, već kolika se histerija napravi ako bi eventualno trebalo razmotiriti neki predloženi koncept koji je drugačiji od onog što propagira političko Sarajevo.

Za Republiku Srpsku, istakla je ona, važno je da ostavi trag iza sebe, a taj trag su zaključci, odluke, stavovi, što pokazuje da je sve vrijeme imala volju da sa nekim priča.

Kada je riječ o tome da li će biti mirnog razlaza, Cvijanovićeva je rekla da u BiH ne zna šta će i kada biti i o tome i ne treba sada govoriti.

– Imate pojedine zapadnjake koji uvjeravaju da će sve ostati onako kako je sada, a zapravo vas tjeraju da promijenite postojeće stanje. Postoje i oni koji brane decentralizovanu BiH, kako je to predvideo Ustav BiH. Priča o mirnom razlazu može biti opcija, ništa ne treba da se isključi. Ne treba biti tvrdoglav u insistiranju da budućnost mora da bude kao sadašnjost, posebno ako trenutno stanje nije dobro – konstatovala je predsjednik Srpske.

Ona je navela da je za Srpsku prihvatljiva decentralizovana država na koju je data saglasnost, a na ovo sada što imamo nije data saglasnost, nije bilo razgovora i pregovora koji su to verifikovali.

Nema oblasti gdje nema saradnje između Srpske i Srbije

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da saradnja Srbije i Republike Srpske toliko dobro ide da nema oblasti gdje se ne ostvaruje.

“Povezujemo se infrastrukturno, sva naša ministarstva imaju konkretnu saradnju zasnovanu na različitim protokolima, sporazumima… Saradnja postoji svugdje, u zdravstvu, privredi, infrastrukturi, obrazovanju, poljoprivredi… Nema oblasti gdje ona nije vidljiva i gdje ne daje rezultate”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da tu saradnju stalno treba unapređivati tako da ta zajednička osnova bude prepoznatljiva i jasna.

– Mi smo vezani svim vezama, porodičnim, ekonomskim, duhovnim, privrednim, pragmatičnim i moramo ih produbljivati. Nama daje sigurnost ono što je Srbija danas, ne samo u regionalnim gabaritima, već i izvan toga. Sigurnost nam daje i to što imamo adresu na koju možemo da se uputimo i godi nam pažnja i briga koju Beograd pokazuje za Republiku Srpsku, uz izbalansiran stav prema BiH, koji neće vidjeti ovi u Sarajevu, ni stranci – naglasila je predsjednik Srpske.

Prihvati notifikacije