Biznis

MODNI DIVOVI NA UDARU Odjeća se proizvodi više nego ikada prije, a traje mnogo kraće

Evropski parlament izglasao je danas Izveštaj o strategiji EU za održive i tekstilne proizvode koji mogu da se recikliraju.

veš
FOTO: LAUNDRY JET/YOUTUBE/SCREENSHOT

U okviru novih pravila o ekodizajnu pregovara se o zabrani uništavanja neprodate robe.

Na Izvještaju je iz perspektive Odbora za zaštitu potrošača radila i hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan.

– Proizvodnja odjeće se od 2000. do 2015. godine udvostručila, a trajnost proizvoda se smanjila za trećinu. To je, između ostalog, dovelo do toga da se godišnje odbaci nevjerovatnih 11 kg odjeće po osobi, a odjevni predmeti se nose u prosjeku svega 7-8 puta – rekla je Borzan.

– Takva situacija je neodrživa i EU pokreće niz inicijativa kako bi se smanjila potrošnja. Između ostalog, Izvještaj poziva na uvođenje digitalne deklaracije preko koje ćemo lako saznati relevantne podatke o proizvodu: na primjer gdje je i kada je napravljen, od kojih materijala i može li se reciklirati – dodala je.

Pročitajte još

Izvještaj poziva na zabranu spaljivanja neprodate i vraćene tekstilne robe na nivou Unije. Do sada su velike količine viška i zalihe koje se ne mogu prodati, kao i povraćaji, dovodili do uništavanja potpuno upotrebljivih tekstilnih proizvoda.

– Trenutno se u okviru novih pravila o ekodizajnu pregovara zabrana uništavanja neprodate robe. Brendovi koji se povezuju s takvom praksom su H&M i Zara, kao i Amazon radi porasta onlajn trgovine, ali i luksuzni brendovi poput Barberija kako bi zadržali visoke cijene svojih proizvoda. Prema nekim procjenama samo u Njemačkoj se godišnje uništi neprodate robe u vrijednosti sedam milijardi evra – kaže Borzan, prenosi N1.

Borzan objašnjava da zbog “fast fud” načina funkcionisanja modne industrije i do 35 odsto globalne mikroplastike ispuštene u okeane potiče iz sintetičkih tekstilnih proizvoda, a između 200.000 i 500.000 tona svake godine uđe u globalnu morsku okolinu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije