Sudbine

MOGAO JE DA BIRA I IZABRAO JE SVOJU ZEMLJU “Nema tih para da ostavim svoju porodicu i svoj narod”

Neurohirurg Kliničkog centra Srbije doktor Andrija Savić odbio je ponude koje su dostizale i 15.000 dolara mjesečne plate da bi novim poslodavcima stavio na raspolaganje svoje stečeno znanje i iskustvo.

MOGAO JE DA BIRA I IZABRAO JE SVOJU ZEMLJU “Nema tih para da ostavim svoju porodicu i svoj narod”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mogao je da bira državu, prestižne klinike i samo izgovori cifru. Ali, sve je odbio.

– Tačno je da sam imao ponude iz Njemačke, a posljednja veoma ozbiljna bila je prije nepunu godinu u Novom Sadu gdje su došli agenti vodećih ustanova iz Saudijske Arabije. Neophodni su im bili neurohirurzi zbog dešavanja na Bliskom istoku. Ponuda se bazirala na zaista velikom novcu. Ali nisam mogao da prihvatim. Nisam mogao, prije svega, zbog sebe samog, zbog porodice, zbog mog naroda kome su prijeko potrebni ljekari i zbog naše države Srbije. Ne svodi se život samo na materijalne stvari i neće me nikakav novac ispuniti ako smo iznutra prazni, ako nemamo taj unutrašnji mir. Novac mi nikada nije bio na prvom mjestu već porodica, prijatelji i moja zemlja – rekao je Savić za Rinu.

Pročitajte još

Naš stručnjak je do sada obavio na hiljade veoma složenih hiruških zahvata na otvorenom mozgu, kičmi i perifernom nervnom sistemu. Šestog oktobra prvi put u istoriji srpske hirurgije stigao je dokument Evropske asocijacije neurohirurga koja je nagradila Savića velikim priznanjem za operativni zahvat “transfer nerava”.

To je specijalna metoda koja omogućava osobama sa invaliditetom da ponovo pokrenu oduzete dijelove tijela.

– To je jedan dio moje doktorske disertacije koji sam prikazao na Evropskom kongresu neurohirurga. Uz minimalnu tehnološku podršku, ali pomoću vještine i znanja. Zahvat se radi kad su spinalni nervi iščupani iz kičmene moždine gdje smo uspjeli da premostimo oštećene nerve i zahvaljujući čemu su mnogi uspjeli da ponovo izgubljenom šakom pomiluju djecu po kosi ili stisnu ruku prijatelju. U tome smo jedinstveni u svijetu i tu je velika šansa srpske hirurgije – navodi Savić.

Naglašava da priznanje ne pripada samo njemu već i državi i svim njegovim kolegama i učiteljima.

– Moram da pomenem te sjajne hirurge i moje učitelje kao što su dr Lukas Rasulić, dr Miroslav Samardžić, dr Dana Grujičić, dr Miloje Joksimović, dr Toplica Milojević i dr Vladimir Baščarević. To su ljudi koji su nesebično dijelili znanje sa svojim kolegama i ja sam im zauvijek zahvalan – poručio je Savić.

Doktor Andrija Savić je inače porijeklom iz sela Dobrače kod Arilja. Završio je fakultet u Beogradu, a zatim šest godina volontirao dok nije dobio posao i završio specijalizaciju, prenosi Blic.