Hronika

"MOGAO JE OSTATI INVALID" Sinu policajca, zbog TRALJAVE ISTRAGE, sud oprostio premlaćivanje maloljetnika

Osnovni sud u Banjaluci obustavio je krivični postupak protiv maloljetnog M.N, inače sina policajca, koji je u julu 2017. na školskom igralištu teško povrijedio tada četrnaestogodišnjeg J.L, saznaje Srpskainfo.

"MOGAO JE OSTATI INVALID" Sinu policajca, zbog TRALJAVE ISTRAGE, sud oprostio premlaćivanje maloljetnika
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zbog ovakve odluke suda sve troškove krivičnog postupka platiće poreski obveznici Republike Srpske.

Ogorčeni roditelji pretučenog J.L, višestrukog šampiona i rekordera BiH i Republike Srpske u plivanju, optužuju tužilaštvo da je namjerno vodilo istragu u pravcu da se na kraju donese rješenje o obustavljanju krivičnog postupka.

Odlično obaviješteni izvor Srpskainfo objasnio je da je istraga u ovom slučaju obavljena traljavo.

Događaj je sa jedne strane kvalifikovan kao teška tjelesna povreda počinjena iz svjesnog nehata, a sa druge strane dokazi, među kojima su i izjave svjedoka, bile su u suprotnosti – naveo je izvor Srpskainfo.

Dvije operacije

Otac pretučenog dječaka Branislav Lekić istakao je da je tužilaštvo “vješto” odradilo posao.

– Tužilaštvo vrlo dobro zna odraditi svoj posao kada im je u interesu da se određena istraga obustavi ili kada predmet treba pasti na sudu. To je već svima odavno jasno, pa i nama roditeljima – istakao je ogorčeni otac.

On je podsjetio da je porodica, kao predstavnik oštećene strane, od početka imala neravnopravan status u istrazi.

– Moj sin je nakon napada koji se dogodio u julu 2017. imao dvije operacije i sreća je da se uspio oporaviti i da nije ostao invalid. Nismo ni očekivali da će taj maloljetnik otići u zatvor, ali jesmo sankciju adekvatnu onome što je uradio, pa da mu više ne padne na pamet da povrijedi neko drugo dijete – ispričao je Branislav.

Dodaje kako je sve bilo jasno još u septembru prošle godine kada je porodica u pratnji advokata posljednji put bila na razgovoru u banjalučkom tužilaštvu.

– Od tada do danas niko nas više nije ni pozvao, a zvanično nismo obaviješteni ni o obustavljanju krivičnog postupka, što takođe govori u kakvoj zemlji i kakvom sistemu mi živimo. Pitam se samo kakav bi rasplet bio da sam ja kojim slučajem policajac, a taj maloljetnik “običan” klinac – naveo je ogorčeni otac.

“Priča o leptirićima”

Lekić je još ranije ispričao da je tokom posljednjeg razgovora u tužilaštvu imao osjećaj da tužilac pokušava banalizovati slučaj.

– Priča tužioca se mogla svesti na priču o dva leptirića koja su razigrano letjela iznad mirisne livade i u jednom trenutku je onaj, malo veći leptirić, slučajno zakačio manjeg i povrijedio mu krilce – ironično je prokomentarisao Lekić.

Tokom razgovora s tužiocem, dodao je on, imao je osjećaj kao da nije otac djeteta koje je nakon napada imalo dvije operacije u potpunoj anesteziji kako bi ga ljekari spasili da ne bude invalid.

Podsjetimo, policiji je u julu 2017. prijavljeno vršnjačko nasilje u kojem je sin policajca, inače stariji maloljetnik (17), napao tri godine mlađeg dječaka nanijevši mu teške povrede u vidu višestrukih preloma.

Nakon napada, J.L. je kolima Hitne pomoći prevežen u UKC Republike Srpske i podvrgnut četvoročasovnoj operaciji.

Tekst “EuroBlica” kao dokaz

Uoči obustavljanja postupka protiv maloljetnog M.N. odbrana je kao dokaz izvela tekst “EuroBlica” iz septembra prošle godine kada smo pisali o sumnjama porodice pretučenog dječaka u istragu tužilaštva.

Ovaj dokaz odbrane sud je prihvatio.