Politika

“Mogu da sanjaju, to nije zabranjeno” Dodik poručio da nema odluka bez legitimnih predstavnika naroda

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik očekuje da će SAD i Evropa zajednički izvršiti dodatni pritisak u BiH, ali da nijedna odluka neće moći da bude donesena bez lokalnih struktura i legitimnih predstavnika naroda.

“Mogu da sanjaju, to nije zabranjeno” Dodik poručio da nema odluka bez legitimnih predstavnika naroda
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Bošnjaci mogu da sanjaju šta hoće i to nije zabranjeno. Međutim, priželjkujem da Republika Srpska bude samostalna što je veoma realno. Vjerujem u realnost koja se zove Republika Srpska, a ne vjerujem u imaginaciju zvanu BiH – rekao je Dodik.

On je za televiziju MIS iz Sidneja rekao da se često mogu čuti ljudi iz SAD koji kažu kako u BiH nije završen posao, a da su granice definitivne.

Pročitajte još

– Kako možete reći da posao nije završen, a da su granice definitivne? Šta je onda završeno? Želite da nas natjerate u geto u kome će Sarajevo odlučivati o svemu na štetu Srba. E, to nije moguće -poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Prema njegovom mišljenju, politička situacija u BiH je rovita, jer Federacija BiH (FBiH) ni nakon opštih izbora 2018. godine nije uspjela da formira novu vladu.

– Za razliku od FBiH situacija u Republici Srpskoj je stabilna. Republika Srpska sve radi u skladu sa demokratskim kapacitetima što je ozbiljno počelo da smeta. Republika Srpska je jedina samodrživa u BiH i da se stranci sklone, BiH bi propala za 24 časa – rekao je Dodik.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u BiH, Dodik je podsjetio da je BiH imala najveći broj ratnika na sirijskom ratištu, odnosno pripadali su “Islamskoj državi” koja je propala.

– Sada se postavlja pitanje gdje su ti ratnici. Zapad bi da ih vrati u BiH i sa postojećim vehbijskim zajednicama u BiH imamo ozbiljan bezbjednosni problem, a pogotovo kada se tome dodaju migranti – rekao je Dodik i ponovio da Srbi i Hrvati nemaju povjerenje u Oružane snage BiH.

On je istakao da Republika Srpska nema namjeru da pokreće bilo kakve oružane aktivnosti, ali ima namjeru da obezbijedi odbrambene potencijale.

– Ne osjećam se sigurno u Sarajevu, niti me privlači da idem u ovaj grad. Jedini razlog zašto idem jeste što imam obavezu prema narodu koji predstavljam – rekao je Dodik.

Kada je riječ o saradnji Republike Srpske sa Srbijom, Dodik je ponovio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima izražen senzibilitet prema Srpskoj.

– Vučić je onaj koji je operativno najprisutniji u Srpskoj i nije oklijevao da pomogne. Vjerujem i dalje u podršku Srbije, iako takozvani drugosrbijanci sve napadaju. Međutim, ono što danas imamo od Srbije je značajno i za naš osjećaj da je prisutna ovdje – rekao je Dodik.

On smatra da Republika Srspka ne smije da povjeruje Mirku Šaroviću (lideru SDS-a), Branislavu Borenovuću, Mladenu Ivaniću i Drašku Stanivukoviću (PDP)a koji su “zapadni poslušnici, ali i dokazanim izdajnicima, nego da se okrene patriotizmu što je jedini način da bude sačuvana”.

Prihvati notifikacije