Politika

"MOGU SE SASTAJATI JOŠ SAMO TELEFONSKI" Dušanka Majkić o fijasku sjednice Savjeta ministara BiH

Sjednica Savjeta ministara BiH juče je doživjela potpuni fiijasko jer su se na nju odazvala samo tri ministra i predsjedavajući Denis Zvizdić, što samo pokazuje da je tom organu istekao rok trajanja.

"MOGU SE SASTAJATI JOŠ SAMO TELEFONSKI" Dušanka Majkić o fijasku sjednice Savjeta ministara BiH
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Kazala je ovo za Srpskainfo delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić, komentarišući jučerašnje odgađanje sjednice Savjeta ministara.

Ona je istakla da je očito da su na sjednicu došli samo oni koji su to morali, odnosno dva predstavnika SDA i po jedan iz PDP i SDS.

Dvojica ministara iz Srpske su očito morali doći kako bi sačuvali svoje fotelje. To nam samo govori da više ne mogu prikriti da čak ni ovakav Savjet ministara ne može funkcionisati. Tom organu je odavno istekao rok i praktično jedino može da funkcioniše ako se zakaže telefonska sjednica – kaže Majkićeva.

Dodaje da apsurdno raspravljati o važnim temama na telefonskim sjednicama, kako je juče najavio Zvizdić. Prema njenim riječima, tako nešto ne samo što je nemoguće, već je vidljivo da je gomila bitnih stvari trenutno na čekanju jer nema ko o njima da odlučuje.

– To je, eto, odraz stanja u kojem se Bosna i Hercegovina nalazi. Ovo će očigledno biti sve češći slučaj, da ćemo imati problem da ni manje važne odluke više neće moći da se donesu – zaključuje Majkićeva.

Podsjećamo, nakon što je jučerašnja sjednica odgođena dogovoreno je da se odluka o privremenom finansiranju institucija BiH za oktobar, novembar i decembar naknadno razmatra telefonski.

Na sjednicu su juče, pored Zvizdića, bili ministarka Semiha Borovac, te Mirko Šarović i Igor Crnadak. Ostali su, kako je to rekao Zvizdić, dostavili različita službena obrazloženja zašto nisu mogli prisustvovati.