Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“MOGU UPOTRIJEBITI SNAGU, ORUŽJE” Dovoljno dokaza za postupak protiv INSPEKTORA S 14 OVLAŠTENJA

Hronika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

MUP Republike Srpske je nakon unutrašnjeg postupka utvrdio da postoji dovoljno dokaza za pokretanje disciplinskog postupka protiv inspektora Policijske uprave Banjaluka Miloša Bandića, i to zbog teže povrede radne dužnosti u slučaju “Snimak”, saznaje Srpskainfo.

Nakon upita u kojoj fazi je postupak protiv načelnika Odeljenja za imovinske delikte, prevare i falsifikate Policijske uprave Banjaluka Miloša Bandića, te da li će on biti sankcionisan, iz MUP RS su poslali sljedeći odgovor: “Nakon sprovedenog unutrašnjeg postupka protiv policijskog službenika iz vašeg upita, podnesen je zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka, zbog teže povrede dužnosti ‘ponašanje u službi ili izvan službe koje narušava ugled Ministarstva unutrašnjih poslova’, i isti je u toku.”

Odlično obaviješteni izvor Srpskainfo objasnio je da je, na osnovu dokaza dostavljenih protiv Bandića tokom unutrašnjeg postupka, utvrđeno da je opravdano podnošenje zahtijeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv inspektora.

– Tokom unutrašnjeg postupka utvrđuju se osnovi sumnje, jer se ne može na svaku prijavu protiv policijskog službenika odgovoriti disciplinskim postupkom, već se mora utvrditi osnovanost te prijave. U slučaju inspektora Policijske uprave Banjaluka Miloša Bandića utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je inspektor počinio težu povredu radne dužnosti, što će se dalje utvrđivati u disciplinskom postupku – objasnio je izvor iz pravosuđa RS.

Podsjetimo, inspektor Bandić, pozatiji kao “čovjek sa 14 ovlaštenja” u žižu javnosti dospio je u februaru ove godine, tokom saslušanja mladića Ivana Begića u Policijskoj upravi Banjaluka.

Foto: Privatna arhiva

Sporno saslušanje ubrzo je obavljeno u javnosti od strane poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Draška Stanivukovića.

Na audiosnimku se između ostalog, moglo čuti kako inspektor svom sagovorniku prijeti da će ga istući, pa reći da je sam pao. Na snimku se čulo i kako inspektor govori da će svog sagovornika zgaziti kao go*no i da nema koga (inspektor, op. a.) nije istukao.

– Sad ti, jedan Begić, meni doš'o… Ti dokazuj kasnije da sam ja tebe istuk'o. Kad ti dobiješ ‘šor’ idi tamo… Ja znam kako ću se braniti. Šta je? Istrč'o, potrč'o, pao… Ja ću naći hiljadu načina – grmio je inspektor Policijske uprave Banjaluka.

Dodao je kako na raspolaganju ima 14 ovlaštenja.

– Mogu upotrijebiti fizičku snagu, oružje – rekao je inspektor MUP RS.

Nakon objavljivanja snimka, Unutrašnja kontrola Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP Republike Srpske priznala je da se na snimku čuje glas policijskog službenika i informisala javnost kako će protiv “istog biti pokrenut disciplinski postupak”. Međutim, za policiju ono što je izgovorio inspektor Begić nisu bile nikakve prijetnje već isključivo “bahato i neprofesionalno ponašanje”.

Narodni poslanik Draško Stanivuković i njegov saradnik Ivan Begić podnijeli su u međuvremenu i krivičnu prijavu protiv načelnika Odeljenja za imovinske delikte, prevare i falsifikate Miloša Bandića, zbog prijetnji koje je uputio prilikom saslušanja 13. februara.

– Ovdje se ne radi o meni. Ja ovdje nisam Ivan, nego vaš sin, komšija, brat, sugrađanin, koji bi, da se nisu pojavili ovi snimci, postao David, Arbutina ili Vukelić – rekao je ranije Ivan Begić, te dodao da neće odustati dok inspektor ne bude kažnjen.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO