Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MOGUĆA TUŽBA PROTIV SRPSKE Draganu Cerovcu šest mjeseci robije zbog OTMICE

Hronika
Autor:

Foto: screenshot/RAS Srbija

Dragan Cerovac iz Loznice osuđen je danas nakon ponovljenog postupka na šest mjeseci zatvora zbog otmice Nenada Jakovljevića iz Bijeljine. Cerovcu je odmah ukinut pritvor u kojem se nalazi 14 mjeseci, pa je za očekivati da će u narednom periodu tužiti RS zbog vremena provedenog u pritvoru.

Naravno, prije tužbe današnju presudu Okružnog suda Banjaluka treba potvrditi Vrhovni sud RS koji je u decembru prošle godine već dao svoj stav u vezi ovog slučaja kada je ukinuo raniju presudu prema kojoj je Cerovac bio osuđen na 18 mjeseci zatvora.

Prema važećem zakonu ukoliko Cerovac bude tužio RS tarifa je 100 maraka za dan proveden u zatvoru, pa prostom matematikom dolazimo do računice da će zbog propusta pravosuđa građani morati izdvojiti minimalno 24.000 maraka, bez kamata.

Okružni sud u Banjaluci je u julu prošle godine nakon prvostepenog postupka osudio Cerovca na 18 mjeseci zatvora.

Vrhovni sud Republike Srpske zatim je u decembru prošle godine ukinuo tu presudu po kojoj je  Cerovac  osuđen zbog otmice Nenada Jakovljevića iz Bijeljine.

Iako je presuda ukinuta, Cerovcu je po rješenju Vrhovnog suda RS produžen pritvor koji može trajati najduže godinu dana.

Postupak protiv Cerovca pratile su brojne kontroverze o kojima je portal Srpskainfo detaljno pisao, a najznačajnija je da je optuženog mladića u potpunosti amnestirala žrtva otmice Nenad Jakovljević tokom svjedočenja.

Međutim, ovakva izjava žrtve nije bila dovoljna da se optuženi mladić oslobodi krivice, već je naprotiv osuđen za teško krivično djelo. Prema ukinutoj presudi Cerovac je 14. maja prošle godine, u sastavu grupe, zajedno sa braćom Miljanom i Ljubanom Vidović koji se trenutno nalaze u bjekstvu počinio krivično djelo otmice Nenada Jakovljevića.

– Otmica je obavljena tako što su kritičnog dana u Bijeljini, u periodu od 14 do 22 časa, silom i prijetnjom, zadržali, a potom i odveli oštećenog u namjeri da od njega iznude novac i prinude ga da na svoju štetu sačini i potpiše i ovjeri ugovor o pozajmici sa osobom F. M. na iznos od 16.000 KM – navodi se u optužnici Republičkog javnog tužilaštva.

Cerovac je uhapšen u novembru prošle godine na granici BiH i Srbije po potjernici i od tada se nalazi u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO